Tuesday, 23 January, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Staklenik uzgoj povrća na severu Evrope

Staklenik uzgoj povrća na severu Evrope

Staklenik uzgoj – poznatoje da proizvodnja u zaštićenom prostoru obezbeđuje viši prihod uzgajivačima. Kod nas to često zavisi od mera države – uvoza iz susednih država kad mu vreme nije. Taj uvoz je često bez zaštitnih mera za domaće proizvođače. Ovo je primer iz Evrope kako se može uspešno poslovati i kako pozvati domaće potrošače da kupuju domaće.  

Staklenik uzgoj povrća

Prvi primer je iz Nemačke. Staklenik u kome će se gajiti povrće je najveći u Nemačkoj, u vlasništvu Benjamina Wagnera. Svojom površinom od 4,2 hektara je prevazišao sve konkurente. Vrednost investicije je skoro 10 miliona eura. To je postignuto uz pomoć lokalne vlade Baden Wurttenberg. U blizini je I sortirnica tako da će paradajz, salata, rotkvica, krastavac biti na raspolaganju tržištu sa maksimalnim kvalitetom. Udruženje uzgajivača povrća će pomoći da se uloženo vrati u sledećem period jer je plasman obezbeđen preko lokalnog distributera.

Grejanje staklenika je rešeno putem biogasa – fermentacijom konjske balege I jabuka se obezbeđuje dovoljno toplote u zimskom periodu. Velike potrebe za vodom sistem će zadovoljiti 80% kišnicom sa velike površine krova  staklenika.

Prema nekim istraživanjima u 130 zemalja površina zaštićenog prostora za uzgoj biljaka je 497.000 hektara !!

Kupovina domaćih poljoprivrednih proizvoda je veoma značajna za uspeh proizvođača. Sad je u toku sezona krastavaca iz staklenika u Švedskoj.

Samo u jednom stakleniku nedeljna proizvodnja je 40 – 50 tona, dok će tokom narednog vremenskog perioda količina stalno da raste. Posle praznika I obilne gozbe svi žele da izgube koji kilogram pa se krastavci nameću kao logičan izbor. Proizvodnja u jednom stakleniku je 800 tona godišnje.Udruženi, deset staklenika, su obezbedili energiju za zagrevanje po povoljnijim cenama I uspešno se bore sa stranom konkurencijom.

Sve je veća tražnja potrošača za lokalno proizvedenim povrćem I više ga kupuju nego uvozno. Akcija koju sprovodi Udruženje potrošača, uz pomoć državne uprave, povećalo je tražnju za domaćim proizvodima.

Možda je dobro da neko čuje to i u Srbiji i omogući da uzgoj u zaštićenom prostoru dobije podršku potrošača i državnih organa na obostrano zadovoljstvo.

foto pixabay.com

Staklenik uzgoj povrća