Thursday, 19 July, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » SPIT u Kaću prikazao mehanizaciju u radu – Klub 100P Plus

SPIT u Kaću prikazao mehanizaciju u radu – Klub 100P Plus

SPIT u Kaću  Tradicionalno, po završetku žetve Klub paora 100P Plus i ove godine je organizovao Smotru poljoprivrede, industrije i trgovine na imanju Vojislava Maleševa u Kaću. Više od 1.000 poljoprivrednika i ove godine na manifestaciji su videli izložene savremene poljoprivredne mašine i opremu, rezervne delove, ulja i maziva, pesticide, mineralna hraniva i seme.

Priključne mašine i žitni kombajni u radu

 Osim stacionarnog prikaza, posetioci SPIT-a mogli su da vide priključne mašine i žitne kombajne u radu. Zadovoljan je i Đorđe Mišković direktor firme Masferg Agro mehanizacije.

 “Tradicionalno izlažemo na SPITU. Ove godine smo izložili samo deo programa. To su novi i korišćeni traktori Masejferguson, sejalice za direktnu setvu kompanije Vederštat, za konvencijalnu setvu širokoredih kultura kompanije Kun izložili smo program plugova, a takođe i multifunkcionalni kultivator vederštat. Kruna našeg prikaza su teleskopski manipulatori JSB i njih treba svaka farma da ima. SPIT je veoma korisna manifestacija. Dolazi nakon Novosadskog sajma. Na sajmu su mašine statički prikazane, a ovde je moguće videti mašine u radu. Mislim da SPIT baš zbog toga treba organizovati više puta godišnje”, kaže Mišković.

    Otvarajući SPIT političari iz grada, pokrajne i republike nisu štedeli na obećanjima. Svi obećavaju novac.

 član gradskog veća za privredu Novog Sada, Goran Sečujski, istakao je: “Novi Sad je ove godine po prvi put predstavio podršku poljoprivredi. U toku je javni poziv za subvencionisanje kamatnih stopa za kratkoročne kredite. U narednih nekoliko dana očekujem potpisivanje sporazuma sa Garancijskim fondom. Tu ?emo da subvencionišemo nabavku opreme i mašina”.

Od 2016. poljoprivrednici mogu da o?ekuju novac iz IPARD-a

SPIT u Ka?u prikazao mehanizaciju u radu – Klub 100P Plus

  Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Knežević, ovom je prilikom rekao:”Pokrajna daje bespovratna sredstva za mnoge stvari ali ne i za mehanizaciju. Zanimljivo je da napomenem da pomažemo podizanje smeštajnih kapaciteta, hladnjača, sušara, navodnjavanje, sušare. Da ne dužim, očekujte 50% novca nazad”.

 Naopširniji je bio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović, koji je i otvorio SPIT. “Imamo sjajne vesti, a zahvalio bih se najpre Vladi Republike Srbije koja je u eri smanjenja broja zaposlenih u upravi našla razumevanja i shvatila neophodnost dodatnog zapošljavanja u Upravi za agrarna plaćanja i Sektoru za ruralni razvoj jer je to bio uslov da ono što smo obe?ali – apliciranje za fondove IPARD-a – početkom 2016. godine, i realizujemo. Očekujemo narednih dana da će to biti i formalizovano od Vlade Republike Srbije i odgovarajuće komisije. Time smo uradili ozbiljan korak napred jer, iako su te procedure duge i administrativne, kada pare budu počele da dolaze u Srbiju. do 2020. godine, biće to 175 miliona evra. Time će naši poljoprivrednici drastično povećati svoju konkurentnost, i to ne samo na tržištu EU već i na tržištu trećih zemalja”, rekao je, između ostalog, Golubović.

Važno je ko predstavlja paore

 Kao i na brojnim manifestacijama pre ove, Golubović je upozoravao paore da paze ko ih predstavlja. “Jako je bitno da asocijacije kao što je 100P+ i Vojvodina agrar, koje su od revolucije, kada su se bavile isključivo blokadama, preživele evoluciju u stvaranju dokumenata ministarstva, i sada zajedno idemo u progres. Kada uđemo u EU neće postojati čudne asocijacije gde osoba A kaže “Ja predstavljam sve”, osoba B kaže “Ja predstavljam sve”, osoba C kaže “Ja predstavljam sve”. Ja sam siguran da će te asocijacije, koje imaju članstvo iza sebe, biti glavni u proizvođačkim grupama kao partneri Vlade Srbije. Morate verovati u nas u Ministarstvu jer se mi borimo za vas,” zaključio je Golubović.

 Zaključak izvedite sami.

AUTOR:Đorđe Simović

foto pixabay.com