Tuesday, 23 October, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Ratarstvo » Spelta je obilno rodila, cena nije problem

Spelta je obilno rodila, cena nije problem

Spelta je obilno rodila. Žetva hlebnog žita u poodmakloj je fazi. I dok uzgajivači hibridnih sorti sa strepnjom prate cene na berzi Duško Jevtić iz Bačkog Gradišta, koji godinama gaji speltu, nema tih problema.

 Poslednjih dana na pedeset hektara njiva pod speltom, koje je jesenas posejao Duško Jevtić, vršidbeni radovi su u punom jeku. Ako je po onoj narodnoj da se po jutru dan poznaje onda ovaj poznati proizvođač ali i preređivač spelte iz Bačkog Gradišta nema razloga za brigu.

Cena pšenice ne utiče na cenu spelte koja ima sasvim drugo tržište”, objašnjava Duško Jevtić.
 “Zadovoljni smo. Rodilo je maksimalno. Do sada imamo oko 4,5 tona po hektaru što je za speltu veoma dobro. Verujem da ćemo do kraja žetve sa svih parcela imati taj prosek”, kaže Duško Jevtić.

 Od početka žetve, uostalom kao i svake godine u ovo vreme, glavna dilema bila je otkupna cena hlebnog žita i da li će ona biti dovoljna da paori pokriju troškove. O zaradi se govori tek ako bi cena bila 20 i više dinara za kilogram. Jevtići se ne prepoznaju u ovome.

Spelta je obilno rodila, cena nije problem

 “Nas ne interesuje otkupna cena žita. Imamo svoj proizvod u koji ukalkulišemo i naše troškove i u proizvodnji i u preradi spelte. Cena pšenice ne utiče na cenu spelte koja ima sasvim drugo tržište”, objašnjava Duško Jevtić.

 Sa prošlogodišnjim rodom od tek 1,5 tone po hektaru Jeftići su tržište snabdevali samo do aprila ove godine. Sada će, veruje Duško, speltinog brašna na tržištu biti do naredne žetve. Iako je potražnja iz godine u godinu veća kaže da će ostati na sadašnjim površinama pod speltom jer su one u skladu sa smeštajnim i prerađivačkim kapacitetima.

 “Koliko budemo mogli novih da snabdevamo toliko ćemo i ih i primiti jer hoćemo da ispoštujem stare mušterije. Srbija je velika i mi ne možemo niti nam je interes da je celu snabdevamo. Bitno nam je da su kupci zadovoljni našim proizvodom”, kategoričan je Dušan Jevtić.

 Narednih dvadesetak dana zrno će se sušiti do potrebnog kvaliteta. Nakon toga predstoji ljuštenje a potom mlevenje i prerada zrna. Već početkom avgusta prve količine ovogodišnje spelte naći će svoj put do kupaca.

 Izvor: RTV (Nenad Jovičević)

foto pixabay.com

Spelta cena