Saturday, 23 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Vinogradarstvo » Sorte vinove loze otporne na bolesti – hibridi

Sorte vinove loze otporne na bolesti – hibridi

Sorte vinove loze – naučnici su uspešno uzgojili sorte vinove loze  interspecies sorte. Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu na Oglednom dobru u Sremskim Karlovcima ima 8 novih interspecies sorti – Petra, Bačka, Panonia, Morava , Lasta,  Petka, Karmen, Rubinka. Sve su one otporne ili značajno otporne na gljivične bolesti. Klimatske promene su uslovile da vinogradari potraže nove sorte koje lakše podnose nove uslove. Širom sveta je zaživela krilatica ABC ( bilo šta osim šardonea ). Vinoljupci su krenuli u potragu za vinima autohtonih sorti, sorti koje odražavaju teruar na kojem rastu, upijaju sunčeve zrake, minerale kojih ima samo tu i nigde više u tom sastavu i kombinaciji.

Napornim radom su prof. dr Nada Korać, prof. dr Petar Cindrić I prof. dr Vladimir Kovač uspeli da ispune njihove zahteve.

Panonia   je uspeh dostigla trudom   N. Korać P. Cindrić, i V. Kovač. Nastala je ukršanjem vinskih sorti rajnski rizling i domaći genotip. Genotip je pokazao vosoku otpornost na razvoj gljivičnih bolesti i osobinu da izdržava nisku vrednost temperaturnog minusa. Odlika ove sorte je da nije bujna. Formira se špalir koji je uzan, može se obraditi sa malim brojem operacija.

Veličina grozda je srednja, zrna su sočna, slatkasta, prijatnog ukusa. Rod je iznad 11 tona po hektaru, sakuplja 20% šećera uz dobar nivo kiselina. Radom naučnika stvorena je sorta otporna na plamenjaču i pepelnicu dok ima visoku toleranciju na botritis. Naši vinogradari je hvale jer se gaji uz mali broj prskanja i pogodna za uzgoj u organskom načinu proizvodnje.

Sorte vinove loze  

Petra je sorta nastala kombinacijom (Kunbarat x Pinot noir) ali je bela vinska sorta. Autori su Petar Cindrić i V. Kovač. Sazreva u vreme kada i sorta traminac. Mali nedostatak je da postoji sezona kada se slabije oplode. Vino je veoma mirisno , slatko, aromatično. Sorta je na dobro otporna na plamenjaču i botritis, osetljiva na pepelnicu. 

foto pixabay.com

Sorte vinove loze