Thursday, 19 July, 2018
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Sorte leske – kombinacija oprašivača

Sorte leske – kombinacija oprašivača

Sorte leske – Za uspešnu i rentabilnu proizvodnju leske potrebno je obezbediti bar tri sorte koje se međusobno dobro oprašuju.

Istarski dugi je vodeća sorta leske u Srbiji. Cveta rano.  Ima razvijen omotač iz koga teško ispadaju plodovi. Dobri oprašivači za Istarski dugi su: Tonda Gentille Romana i Daviana.

Kosford je sorta koja cveta relativno kasno. Dobri oprašivači su: Lambert crveni, Enis, Purpurea maxima i Contorta.

Halški džin sorta cveta relativno kasno. Dobri oprašivači su: Lambert crveni, Enis, Purpurea maxima, Kosford i Contorta.

Sorte leske – kombinacija oprašivača

Lunga di Spagna je sorta leske koja  cveta dosta kasno. Odlikuje se velikim omotačem iz koga plodovi teško ispadaju, pa se ne trese već bere. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Halški džin, Enis, Kosford .

Lambert crvenolisni sorta cveta kasno. Dobar je oprašivač. Koristi se i kao dekorativna i u proizvodnim zasadima leske. Ima dobro razvijen omotač ploda. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Enis, Purpurea maxima, Kosford, Contorta i Halški džin.

Contorta  sorta cveta vrlo kasno.  Koristi se kao ukrasna i kao dobar oprašivač. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Lambert crveni, Enis, Halški džin, Kosford

Daviana  je američka sorta. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Halški džin, Enis, Purpurea maxima,  i Contorta. Sorte Daviana i Kosford se ne oplođuju.

Enis sorta se odlikuje  kasnim cvetanjem. Omotač je slabo razvijen, pa se lako trese. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Lambert crveni,Purpurea maxima, Halški džin i Contorta.

Barcelona je španska sorta koja cveta relativno rano. Plod ima veoma mali omotač, tako da se lako trese. Oprašuju je dobro Daviana, Rojal i Mortarela.

Tonda Gentille Romana je rodna  sorta sa malim omotačem iz koga plod lako ispada. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Daviana, Noćione, Kosford.

Tonda Gentile delle Langhe sorta čiji su dobri oprašivači Halški džin i Kosford .

Tonda di Giffoni sorta koja resa rano. Ima razvijen omotač. Dobri oprašivačči za ovu sortu su: Noćione, Tonda bianca, Barcelona i dr.

Silvija Hodžić, dipl.ing.poljoprivrede, savetodavac za oblast voćarstvo

foto pixabay.com

Sorte leske – kombinacija oprašivača