Sunday, 28 May, 2017
Najnovije vesti
Home » Vinogradarstvo » Sorta Smederevka – kvalitetno grožđe i vino

Sorta Smederevka – kvalitetno grožđe i vino

smeštaj vina

Smederevka autohtona

Sorta Smederevka je autohtona balkanska sorta, pojedini autori smatraju je kao domaću autohtonu sortu. Gaji se u Bugarskoj, Ruskoj Federaciji, Moldaviji, Makedoniji, Gečkoj, Turskoj. Kod nas se gaji u svim vinogorjima. Botanički opis.Čokot je srednje bujan. Vrh mladog lastara zelen sa crvenkastom nijasom, beličasto maljav. Zreo lastar je srednje debljine, sa dugim ili srednje dugim internodijama, žuto sive boje i normalno izraženim kolencima. Odrasli list je veliki, trodelan ili petodelan, više izdužen, srcastog oblika, s debelom liskom, ravne površine, a naličje obraslo sitnim I gustim maljama. Zupci po obodu lista su srednje veličine, oštri I nejednaki. Nervi zelenkasti, čekinjasti, pri osnovi crvenkasti. Lice je tamnozelene, a naličje svetlozelene boje. Peteljka lista srednje dužine ili dugačka. Cvet je morfološki i funkcionalno hemafroditan.

Grozd srednje veličine ili veliki, konusnog ili cilindrično konusnog oblika, rastresit. Peteljka grozda je srednje dužine. Bobica srednje veličine ili krupna, ovalna žuto zelene boje, a na sunčanoj strain sa ćilibarnim mrljama. Pokožica je srednje debljine, sa slabijim pepeljkom bez tačkica. Agrobiološke karakteristike – Smederevka sazreva u IV epohi, veoma pozna sorta.

Sorta sa normalnom i redovnom oplodnjom. Prinos grožđa varira 14.000-25.000kg/ha, veoma prinosna sorta. Primenjuje se kratka ili mešovita rezidba, kondiri se režu na 3-5 okaca, a lukovi na 6-8 okaca. Pogodni su svi uzgojni oblici koji omogućavaju primenu kratke i mešovite rezidbe. Najbolje rezultate daje na propusnim, rastresitim, umereno plodnim i toplijim zemljištima.

Sorta Smederevka – kvalitetno grožđe i vino

Slabo je otporna prema plamenjači, a srednje otporna prema pepelnici. Na sivu plesan je relativno otporna. Slabo je otporna na zimske mrazeve, okca izmrzavaju na -14C do -16C. Ima dobar afinitet sa podlogama Berlandier*Ruparia Kober 5BB, Teleki 8B, SO4, Šasla*Berlandieri 41B. Tehnološke i organoleptičke karakteristike šire i vina su takve da je šira bezbojna, neutralnog mirisai i ukusa. Sadrži 16-20% šećera i 7-9 g/L ukupnih kiselina.

Vino je pitko, osvežavajuće, harmonično, sa specifičnim sortnim mirisom i ukusom, zelenkasto žute boje. Sadrži 90% alkohola i 6-8 g/L ukupnih kiselina. Vino se koristi i za popravku ukupnih kiselina vinima kojima nedostaju kiseline zbog većeg sadržaja ukupnih kiselina. Vino je pogodno i za spravljanje vinjaka, kao i za proizvodnju penušavih vina.

Privredni značaj sorte – Smederevka je sorta za stona i kvalitetna vina. Vino ove sorte je od posebne važnosti za kupažu sa vinima kojima se povećavaju ukupne kiseline i poboljšavaju organoleptičke karakteristike. Grožđe se može trošiti i u svežem stanju, tako da se zbog toga Smederevka ceni i kao sorta kombinovanih svojstava. Privredno je veoma značajna za Srbiju.

Tekst preuzet: Atlas sorte vinove loze

Savetodavac Biljana Nikolić, dipl.inž.polj

PSSS Smederevo

foto pixabay.com