Tuesday, 11 December, 2018
Najnovije vesti
Home » ZDRAVLJE » Sok od cvekle za Vaše dobro zdravlje

Sok od cvekle za Vaše dobro zdravlje

SOK OD CVEKLE  – Još su antički lekari pripisivali cvekli lekovitu moć, a 1961. godine objavljeni su prvi naučni rezultati o njenim lekovitim svojstvima.Od tada je cvekla i zvanično dobila epitet lekovite biljke.

U njenom soku pronadjen je antocijan i dokazaano je njeno dejstvo na suzbijanje tumora i u preventivu raka. Utvrdjen je i visok sadržaj gvoždja, koje obnavlja i povećava broj crvenih krvnih zrnaca.
 
Cvekla je lako svarljiva, i prava je riznica vitamina i minerala. Osim belančevina, biljnih masti i ugljenih hidrata, sadrži kalcijum, gvožđe, jod, fosfor, bakar, sumpor, natrijum, magnezijum… U cvekli ima i vitamina B1, B2, B12, C i P.
Ona podstiče razmenu materija u organizmu, reguliše krvni pritisak, utiče na smanjenje holesterola, održava krvne sudove i jača jetru, a pomaže i osobama sa osetjivim plućima i sklonim promuklosti.Najkorisnija je kada se uzima sveža, iscedjena u sok, ili kao salata.Prisustvo joda čini ovu biljku nezamenljivom u borbi protiv ateroskleroze i starenja.cvekla
 
Nutricionisti predlažu da malokrvne osobe treba da piju sok cvekle, kao i osobe koje imaju visok ili nizak krvni pritisak, slabe živce, ili su prehlađeni ili gripozni čak i oni koji boluju od najtežih bolesti.
Treba da se pije 1-2 meseca, u početku po pola litra dnevno, a kada se tegobe ublaže, količina treba da se smanji na 1/4 litra. Preventivno se ovaj sok pije do 1/2 litra dnevno, a posebno je dragocen u vreme infekcijskih i virusnih bolesti, posebno gripa.
Cvekla sadrži i određenu količinu kobalta, koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, neophodnog vegetarijancima. Nedostatak tog vitamina dovodi do anemije, pošto vitamin B12 učestvuje u stvaranju eritrocita.
 

Sok od cvekle za Vaše dobro zdravlje

 Lečenje sokom od cvekle je jeftino i jednostavno.Ne izaziva neželjene posledice i ne utiče negativno na sekreciju želuca.Važno je da se koristi u sirovom stanju. Pošto cveklin sok nije baš prijatnog ukusa, može da se popravi ako se doda limun ili seckani peršunov list. U kombinaciji sa drugim sokovima (jabuke, dunje, kajsije) mogu da se prave razni kokteli.
 
Sok od cvekle se pravi tako da se oljuštena cvekla sitno istruže, a potom iz nje iscedi sadržaj. Od kilograma može da se napravi oko 7,5 dl svežeg soka. Na tržištu se prodaju i flaširani sokovi cvekle, ali je bolje da se pravi domaći.
Dva kilograma cvekle operite, oljuštite i procedite kroz gazu (može i u sokovniku). Dodajte oprane i oljuštene 2-3 šaragarepe, osrednji koren celera, jednu kiselu jabuku i sve procedite, pa dodajte sok od pola limuna.
 
Uobičajeno je da se koristi koren, a zanemaruje list cvekle. Šteta, jer su listovi ukusni, a pripremaju se jednostavno, kao blitva i spanać. Pre kuvanja, listu cvekle treba da se odseče zadebljali delo rebara.Kuva se u što manje vode, da ne bi izgubila korisne sastojke, neoljuštena i sa dodatkom malo šećera, da ne bi izgubila boju.
 
Za zimu cvekla može da se ostavi oljuštena i isečena na kolutove, složena u tegle i prelivena jabukovim, ili vinskim sirćetom, uz dodatak malo samlevenog kima.
Zahvaljujući debeloj kori, cvekla dobro podnosi skladištenje preko zime, u suvom i prohladnom podrumu.
Autor: Katarina Djordjević
foto pixabay.com

Sok od cvekle