Wednesday, 23 May, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Soja izvoz – trgovina između SAD i Kine

Soja izvoz – trgovina između SAD i Kine

Soja izvoz – farmeri u SAD – u strahuju kako će proteći razgovori kineskih i američkih zvaničnika povodom uvođenja taksi za uvoz soje. Prvi rezultat trgovinskog rata je da su koneski uvoznici već dve nedelje odsutni sa tržišta SAD – a. 

Potpisani su ugovori o isporuci 3 miliona tona soje u vrednosti od 1,3 milijarde US dolara, ali čekaju se rezultati razgovora da bi se isporučula. Uvedene takse za sirak su uslovile potpunu obustavu uvoza sirka u Kini. Neki brodovi su bili preusmereni tokom plovidbe na druge destinacije – kineski trgovci su odustajali od kupovine opterećene velikim uvoznim taksama. Strahuje se da će to pogoditi i uvoz soje.

Kina trguje sa 60% ukupno raspoložive soje na svetskom tržištu. Veliki je uvoznik sojinog ulja i sojinog zrna i brašna. Prošle sezone uvoz iz SAD – a sojinog ulja i soje je dostigao vrednost od 12,3 milijarde US dolara !! Brazil očekuje ove sezpne čak 115 miliona tona u žetvi soje. Brazil će moćidaizveze 60 – tak miliona tona ove sezone u Kinu. Kina ima potrebe za 100 miliona tona sezone 2017/18. !! Argentina je imala veliku sušu i imaće za izvoz samo 7 miliona tona soje.

Soja izvoz

Farmeri u SAD – u  kasne sa setvom soje i kukuruza kako zbog vremenskih prilika tako i zbog nedoumica – šta posejati ?  Sada Kina uvozi soju iz Brazila, Argentine, Kanade ali su i cene nešto više. Cenovna razlika između soje iz Brazila i SAD -a je čak 30 US$ za tonu. Iz Brazila stiže soja po ceni od 476 US tona, iz SAD 436 US$ za tonu. Sada je žetva soje u Južnoj Americi i Kina će moći intezivno je kupovati do septembra , ali šta dalje. Ranijih sezona uobičajeno je bilo da Kina počne sklapati ugovore o kupovini soje iz SAD krajem jula za isporuke u septembru.

U Kini se i mlinovi za preradu soje ne raduju uvođenju taksi jer uz skuplju soju iz Južne Amerike manja je i dobit koju ostvaruju preradom soje. Zarada koju ostvaruju po toni prerađene soje je sada 3,3 US dolara dok je ranije ove godine bila čak 35 US dolara za tonu ! Kineski zvaničnici moraće voditi računa i o velikom broju uzgajivača svinja u svojoj zemlji jer Kina uzgaja više od 50% ukupnog broja svinja u svetu. Većina stanovništva koristi sojino ulje za kuvanje i neće biti srećna da poskupi osnovna sirovina .

Trgovinski rat se može zahuktati, ali i smiriti jer su veliki ulozi u igri – ukupno više od 100 milijardi US dolara vrednosti.

foto pixabay.com

Soja izvoz