Tuesday, 26 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » SLEPO KUČE velika štetočina u rasadnicima

SLEPO KUČE velika štetočina u rasadnicima

mrkva šargarepa

Slepo kuče voli mrkvu

SLEPO KUČE  Ova životinja je štetočna bašti i rasadnika a posebno velike štete može naneti krompirištima. Telo mu je valjkastog oblika, dužine od 25 cm, a težine oko 200 gr, pa i više.
Deluje nezgrapno. Glava je šira od tela, sa malim ušima i skoro zakržjalim očima. Pravi dve vrste hodnika površinske i dubinske. Površinske su nivou korenja biljaka, dok su dubinski i do 2 m, a služe za pravljenje gnezda. Slepo kuče ne spava zimski san, aktivno je tokom cele godine.

Biologija:- Slepo kuče hrani se samo biljnom hranom. Jede korenje svih biljaka a naročito voli koren lucerke, deteline, krompir, mrkvu, celer, luk, koren vinove loze, jabuke, višnje, trešnje…. Pošto je aktivno preko cele godine, skuplja korenje svih biljaka i lageruje ih u hodnike u kojima može da se nađe i 50-100 kg korenja.

Opis:- Odraslo slepo kuče je dužine 20-25 cm. Glava mu je šira od tela. O;i su mu potpuno prekrivene kožom po čemu je i dobilo naziv slepo kuče. Hodnike u zemlji kopa zubima, a nogama izbacuje iskopanu zemlju. Jednom godišnje,  ženka okoti 2-4 mladunčeta koji se posle 2 meseca osamostaljuju i počinju da kopaju svoje hodnike.

Suzbijanje:- Slepo kuče može da se uništi mehanički, iskopavanjem, ali mnogo efikasniji je hemijski metod. Spremaju se posebni zatrovani mamci, od korenja  povrća ( krtole krompira, sitno korenje mrkve, i celera) uz dodatak sredstva na bazi cinkfosfida . Prilikom spremanja mamaca, obavezno koristiti tanke rukavice da bi se otklonio miris ruku.

PSSS Jagodina dipl.ing. za zaštitu bilja Ružica Čukić

foto pixabay.com

SLEPO KUČE

Leave a Reply