Tuesday, 26 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Stočarstvo » Sir vino – kako napraviti pijani sir , stvoriti brend ?

Sir vino – kako napraviti pijani sir , stvoriti brend ?

Sir vino – ko još nije uživao uz čašu dobrog vina i domaći tvrdi sir ? Ali, da li ste ikada uživali u siru koji je ” odležao ” u vinu ( ili vinskom dropu ) i dobio ukus koji je nešto što još nikad niste probali ? Kako je nastao ” pijani ” sir ? Kažu da su seljani u regiji Veneto stalno bili u prilici da budu pokradeni od vojski koji su prolazili regijom. Sir su sakrivali u ostatku od muljanja grožđa i kada su ga uzimali za hranu videli su da je sir poprimio ukuse iz grožđanih bobica.

sir vinoMožete probati sami da to uradite tako što ćete kolut sira sa 38 – 40% mlečne masti ostaviti u vinu 2 – 3 meseca. Tokom čuvanja kolutova sira menjajte vino jer sir upija najbolje iz njega tako da sastojci iz vina budu stalno istog nivoa . Važno je koja vina koristite – Cabernet, Merlot ili Sirah ili domaće crveno vino . Najbolje je koristiti vino iz regije u kojoj i nastaje sir jer to je mogućnost zaštite samog proizvoda kao proizvod sa geografskim poreklom.

Nakon toga sirevi se odlažu na sazrevanje , na drvenim policama, uz obavezno okretanje . Vlažnost prostorije je preporučena 80%. Nakon 5 – 6 meseci imate nešto što u Srbiji teško možete probati.

Kombinujte vrste sireva ( kravlji, ovčiji, kozji ) sa različitim vinima – izaberite najbolje kombinacije i krenite u smelo putovanje jer kultura ispijanja vina beleži rast u Srbiji. Sve je više vinarija koji uz vino turistima posluže kvalitetne sireve – zašto ne Vaše ” pijane ” sireve ?

Foto pixabay.com

Sir vino kako napraviti pijani sir