Friday, 23 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Seoski turizam kao rešenje za dalji razvoj sela

Seoski turizam kao rešenje za dalji razvoj sela

Seoski turizam – Sela širom Srbije imaju sve manje mladih. Država čini napore da obezbedi bolje uslove, ali ne može se bez one narodne ” U SE I U SVOJE KLJUSE”. Pročitajte o selu u Francuskoj koje je moglo da nestane. Selo Sen-Pjer-d-Friži, se okrenulo ekologiji i kvalitetnijem načinu života, selo ima 400 stanovnika.

Prva odluka je bila zabrana pesticida, uvođenje ekološke prakse gajenja voća i povrća i davanje nove nade za ostanak mladih. Škola zatvorena 2007. ponovo radi i koristi Montesori sistem učenja ( nju vodi učiteljica koja nije htela više da radi u državnoj školi koja se drži starih, prevaziđenih metoda). Nešto Vam se čini sličnim sa stanjem u Srbiji?

Nije bilo lako početi sa nečim novim jer ljudi se opiru promenama, ali nastavak po starom je značio nestanak sela !!

Napravljena je ogledna bašta na ulazu u selo koju posećuju turisti, upoznaju se sa lokalnim biljnim vrstama, obilaze okolinu ( voćnjake, vinograde, pašnjake sa govedima koja se gaje ekstenzivno ). Reklama je pomogla da se selo dobro predstavi široj zajednici i počeli su da dolaze ljubitelji pešačenja u prirodi ( imaju 9 pešačkih staza ), biciklisti, đaci iz grada … Umornima i željnim da ostanu još koji dan obezbeđen je smeštaj u staroj škioli. 

 Seoski turizam – Sela širom Srbije  

Nekada zatvoreni bistro je ponovo otvoren, ali je uslov bio da zakupac se nastani u selu. Otvorena je i prodavnica u kojoj seljani plasiraju svoje lokalne proizvode. Planovi su brojni. Prvi je da selo postane energetski nezavisno uz upotrebu alternativnih načine dobijanja energije.

Gde se nalazi mogućnost naših sela ?  “Zahvaljujući ” državnoj brizi mladi su utekli, ali ima i onih koji jednostavno ne žele da žive u gradskoj vrevi, jurnjavi za vrednostima koje to nisu. Nadam se da će mladi u Srbiji shvatiti da mogu da ponude nova rešenja za razvoj sela.

Primena novih tehnologija, obezbeđenje sredstava ( ličnih i od ministrstva ), IPARD  je šansa za hrabre. Nova politika zadrugarstva je šansa koja se ne sme propustiti. Pronađite u svom selu proizvođača voća, povrća, proizvođača mleka i proizvoda od mleka, mesa i osnujte zadrugu. SVE TO ZAOKRUŽITE SA RAZVOJEM SEOSKOG TURIZMA. Sredstva od države Srbije u visini od 50.000 eura za nove zadruge su dovoljna da se krene u bolji život i razvoj Vašeg sela.

Novi Pravilnik o mogućnosti prodaje svojih proizvoda sa kućnog praga je novi podsticaj da krenete putem koji se ređe ide – nema čekanja nego akcija !

foto  pixabay.com

Seoski turizam – Sela širom Srbije