Tuesday, 23 January, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Savremena poljoprivreda koristi “pametne ” uređaje

Savremena poljoprivreda koristi “pametne ” uređaje

Savremena poljoprivreda – sve je više nauke na poljima. Savremeni uređaji pomažu poljoprivrednicima  da se na vreme obaveste obolestima na biljkama, potrebi navodnjavanja biljaka, đubrenja …

Florida je savezna država SAD koja od uzgoja borovnice godišnje prihoduje 300 miliona US dolara ( na nivou države prihod od prodaje borovnice je 2,3 milijarde US dolara !!). Naučnici sa Univerziteta Florida su uspostavili sistem koji upozorava  poljoprivrednike kadaje potrebno da upotrebljavaju fungicide da zaštite biljke. Uobičajeno poljoprivre-dnici tretiraju borovnicu svake nedelje sa fungicidima u period od novembra do marta. Veliki trošak za zaštitna sredstva često nije opravdan. Osim zagađenja priprodne okoline toliko česta upotreba fungicida razvija rezistentnost kod štetočina – zaštita je nedelotvorna i gubitak prihoda je čak 50%. 

Sistem javlja putem e-maila ili SMS poruka kolika je vlažnost lista i temperatura koja pogoduje razvoju uzročnicim botritisa i antraknoze. Tako se zaštita vrši kada je ona stvarno potrebna. Takođe im preporučuje koju vrstu fingicida da koriste za određeni slučaj napada gljivica.

Savremena poljoprivreda  

savremena poljoprivredaHidroponika – uzgajanje biljaka u vodenom rastvoru. Nije velika novost da se hidroponika, kao sistem gajenja, razvija velikom brzinom. NOVOST JE DA SE 90 – 95%  manje vode koristi za uzgoj nego gajenje na njivi !! Voda je blago i sve manje će vode biti za uzgoj. Nemilosrdno zagađenje prirodne okoline zagađuje izvore, potrošnja vode raste , ali su resursi ograničeni. Primenom nauke na istoj gajenoj površini se postižu rezultati koji su i 15 puta količinski veći nego u klasičnim plastenicima. 

 

Brojne su prednosti hidroponije:

  • Moguć je uzgoj biljaka u područjima bez  tla, 
  • Treba manje vode nego za biljke uzgajane na tlu,
  • Biljke dobijaju više  svetlosti
  • Manje je insekata i štetočina
  • Nema štetočina koje su prisutne u tlu
  • Kvalitet plodova je visok
  • Nutritivni sastav plodova je bolji nego plodova gajenih na njivi

Kompletna ishrana biljaka se vrši putem otopina u kojoj su rastvorene neophodne materije. Sve se kontroliše putem softvera koji uz pomoć senzora prati svetlost u plasteniku, vlažnost vazduha, fotosintezu lista … Veliki je značaj kalijum karbonata K2CO3 u ovakvom načinu uzgoja. Kalijum primarno utiče na bolji rast biljaka, kvalitet plodova – povećava ph vrednost i dovodi je skoro do idealnih uslove za uzgoj.

Više ne postoji ograničavajući faktor ako kvalitet zemljišta ne pruža dovoljno uslova za uzgoj biljaka.

Savremena poljoprivreda