Tuesday, 24 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Seminari » Savetovanje povrtara u Novom Sadu

Savetovanje povrtara u Novom Sadu

Vojvođansko društvo povrtara

Savetovanje povrtara

Savetovanje povrtara – više od 500 učesnika se okupilo u Master centru u Novom Sadu. Proizvođači su došli da se upoznaju sa novim saznanjima u uzgoju povrća, novim sredstvima zaštite I novim tehnikama gajenja biljaka.

Profesor dr Žarko Ilin je ukazao na veliki značaj poštovanja plodoreda I korištenja organskog đubriva. Naglasio je da je integralna proizvodnja uslov daljeg napretka I primena tropoljnog I četvoropoljnog plodoreda obavezna za uspešne povrtare.

Tropoljni plodored podrazumeva da se na prvom izabranom polju gaje biljke koje dobro podnose bogatstvo đubriva ( paradajz, kupus, lubenica ..), zatim na drugom polju korenasto I lukovičasto povrće dok je treće polje rezervisano za grahorice koje će vezati azot u zemljištu I tako poboljšati njegov kvalitet.

Predstavljena je nova sorta paprika “Crveno zlato” kompanije “Horti partner” iz Novog Sada.u predavanju prof. dr Vladana Markovića. Nova sorta ima plodove veličine od 150-250 grama, beleži prinos od 40-60 tona po hektaru, pericarp čini 92% ukupnog ploda, otporna na bakterioze. Zelene je boje u fazi tehnološke zrelosti dokje crvene boje u fazi fiziološke zrelosti.

Savetodavci iz Sombora su predstavili iskustva iz gajenja slatkog krompira. Biljka koja voli toplotu I bogatstvo vode. Sadi se iz rasada, posle 15. maja jer bi temperature niže od 10 C mogle da je unište. Sadi se na razmak od 50 cm između biljaka dok je razmak zmeđu  redova od 70-100 cm. Postoje tri varijeteta: beli, narandžasti I ljubičasti. Ostvareni su prinosi za beli varijetet od 81,9 t/ha odnosno 118 t/ha uz primenu folije. Narandžasti slatki krompir je dao 68,8 t/ha odnosno 105.3 t/ha uz primenu folije.

Koristi se u ishrani kao I krompir, ali je prednost što ga mogu koristiti I dijabetičari. To je možda ključna prednost na tržištu I ciljna grupa za proizvođače. Cena na veletržnici u Srbiji je 190 dinara za kilogram.

Dobro pripremljeno i posećeno savetovanje je zaslužilo pohvale.