Thursday, 19 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Sajmovi u regionu » Sajam pekarstva u Novom Sadu Dobrodošli !!

Sajam pekarstva u Novom Sadu Dobrodošli !!

sajam pekarstva

Sajam pekarstva i Konferencija pekarstva i mlinarstva

Sajam pekarstva u Novom Sadu – Saopštenje sa prvog dana sajma i konferencije “PEKARSKO – MLINARSKI DANI”

Danas je uspešno održan prvi dan 2. Sajma i 22. konferencije  pekarstva i mlinarstva „Pekarsko – mlinarski dani“. Sajam i konferenciju otvorili su predstavnici vlasti i nadležnih institucija na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou.

Prisutne i izlagače su pozdravili Lazar Popović ispred organizatora Mlinpek zavoda, Slobodan Cvetković ispred Novosadskog sajma kao surganizatora ovog događaja, kao i Jovan Misojčić ispred generalnog sponzora  firme DADEX.  Pozdravnu reč  prilikom otvaranja dali su i Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, Saša Stevanović, pomoćnik pokrainskog sekretara za poljoprivredu, Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju ispred Privredne komore Srbije  i Nenad Katanić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Oni su istakli značaj održavanja jedne ovakve manifestacije, te naglasili važnost mlinarske i pekarske industrije za celokupnu privredu Srbije.  Prvi dan Sajma i konferencije „Pekarsko – mlinarski dani“ je prošao veoma zapaženo kako od strane medija, tako i od strane stručne i opšte javnosti. Svi zainteresovani posetioci su mogli da se upoznaju sa najnovijom opremom i tehnologijom koja se koristi u mlinarskoj, pekarskoj i poslastičarskoj industriji, a tu mogućnost su im pružili izlagači koji na 50 štandova prezentuju svoje proizvode i usluge, od kojih su 11 iz inostranstva. Takođe, posetiocima je omogućena i degustacija pekarskih proizvoda.

Sajam pekarstva u Novom Sadu Dobrodošli !!

Prvi dan konferencije bio je posvećen kvalitetu pšenice, brašna i pekarskih proizvoda, a istaknuto je sledeće:

Nenad Katanić je istakao da Ministarsvo poljoprivrede daje podršku podizanju nivoa kvaliteta pšenice, ali da nažalost ove mogućnosti nisu dovoljno iskorišćene.  Takođe je istakao da je  Ministarstvo napravilo pomak tako što je donelo dugoočekivani pravilik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, kao i da je spremno da donese dodatne propise kojima bi se ova oblast uredila. Državni sekretar je pozvao da se na bazi diskusije koja se vodila o kvalitetu pšenice na 2. sajmu pekarstva i mlinarstva Ministarstvu dostave zaključci i preporuke za mere kojim bi Ministarstvo moglo doprineti unapređenju kvaliteta pšenice.

Za diskusiju o kvalitetu pšenice uvodnu reč je dala Jasna Mastilović koja je u kratkoj prezentaciji istakla značaj razvrstavanja pšenice po kvalitetu i istakla posledice odsustva ovog postupka u praksi u Srbiji sa ekonosmkog i društvenog aspekta. U diskusiji u kojoj su učestvovali prof.dr Miroslav Malešević, Milan Prostran, dr Novica Mladenov i Dragan Živančev iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Vukosav Saković, direkor Žita Srbije, Zdravko Šajatović direktor Žito Unije i Miloš Janjić, direktor Produktne berze istaknuta je neophodnost mera u primarnoj proizvodnji kao što je primena deklarisanog semena i udruživanje poljoprivrednih proizvođača, ali su u prvi plan stavljeni aspekti kao što je potreba ekonomske motivacije kroz plaćanje pšenice po kvalitetu i uspostavljanje adekvatnih pariteta na liniji pšenica-brašno-hleb. Istaknuto je da je potrebna regulativa i podsticaji za opremanje silosa za razvrstavanje pšenice po kvalitetu.

Sajam pekarstva u Novom Sadu

Poslednjeg dan sajma predviđeno je održavanje velikog školskog časa za početnike u pekarstvu „Pšenica, pekarstvo i mlinarstvo na dlanu“ koje će okupiti oko 200 učenika prehrambneih smerova srednjih škola i mnoge druge. Stručnjaci iz ove delatnosti će uz demonstraciju  pokušati da približe slušaocima osnovne postulate pekarske i mlinarske proizvodnje.