Wednesday, 20 February, 2019
Najnovije vesti
Home » JABUKA » Rusija smanjila uvoz jabuka i krušaka

Rusija smanjila uvoz jabuka i krušaka

Rusija smanjila uvoz – Rusija uvozi jabuke i kruške najviše na svetu. I pored smanjenog uvoza jabuka za 10% uvozi 670.000 tona. Kruške su takođe omiljeno voće – uvoz je zabeležio 245.000 tona ( 8% manje nego prethodne godine ).  Subvencije države od 1,84 milijarde rubalja ( 30 miliona eura ) za višegodišnje zasade voća je nedovoljno za brzi rast voćarstva koje bi nadomestilo uvoz. Novi zasadi zato niču na teritoriji Belarusije koja želi da iskoristi blizinu ruskog tržišta i posebne pogodnosti u trgovanju sa Rusijom. Rusija je najveći svetski uvoznik jabuka i krušaka. Očekuje se povećanje potrošnje jabuka do 2020. godine na 2,05 miliona tona ( čak za trećinu više u odnosu na 2016. godinu ). 

Žetva žitarica ove godine u Rusiji će biti manja u odnosu na prošlu sezonu. Mrazevi i manjak vlage u proleće su uticali na manji rod. Očekuje se oko 100 miliona tona žitarica ( prošle sezone 120 miliona tona )  dok se u slučaju loših vremenskih uslova na jesen može očekivati još manji rod žitarica.

BRICS  – Brazil,Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika su obznanile da će  učiniti veće napore protiv gladi i siromaštva u svetu. Ova grupacija obuhvata 40% svetske populacije i 20% svetske proizvodnje. Na teritoriji ovih pet zemalja se proizvodi čak trećina svetske proizvodnje žitarica.  

U zemljama članica je ipak veliki broj stanovništva ispod granice siromaštva – potrošnje od 1,9 US$ dnevno – Indija sa čak 21,2% i Južna Afrika sa 16,6 % .

foto pixabay.com

Rusija smanjila uvoz