Friday, 21 September, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Rotkvica podnosi jako niske temperature

Rotkvica podnosi jako niske temperature

rotkvicaRotkvica je jednogodišnja biljka čiji se zadebljali koren i listovi koriste u ljudskoj ishrani. Ova biljka ima umerene zahteve za toplotom i raste kada je vreme prohladno i vlažno, na humusnom zemljištu, dobre strukture zbog svog korena, koje posle navodnjavanja ne stvara pokoricu. Reakcija zemljišta treba da je između Ph 5-7. Podnosi niske temperature do -6 C, klija na 2-3 stepena Celzijusa, a za svoj razvoj traži temperaturu od 16 do 18 stepeni.

Rotkvica u plodoredu dolazi posle tri godine na istu parcelu; gaji se kao predusev ili međuusev. Osnovnu obradu treba izvršiti na dubinu od 20 cm, a onda dobro usitniti površinski sloj. Rotkvica se NE đubri stajnjakom već samo mineralnim đubrivima. U osnovnu obradu se unosi polovina azotnih i kalijumovih đubriva, a u površinsku obradu polovina azotnih ?ubriva ili četvrtina pri čemu ostatak služi za prihranu. Ukoliko se gaji u toplim lejama, način je uobičajen, pripremom sloja nezgorelog stajnjaka debljine 25 cm koji se pokriva zemljom u sloju od 15 do 20 cm, a zatim se seje sukcesivno svakih desetak dana, počevši od druge polovine septembra ili početkom oktobra, a završava se početkom maja. Preporučuje se setva rotkvica u pantljike sa 10 do 20 redova na dubinu od 2 cm.

 Rotkvica podnosi niske temperature

Nega useva rotkvica podrazumeva navodnjavanje sa 70 do 80 odsto od polj. vodnog kapaciteta, proređivanje biljaka u fazi dva lista kada se vrši i prihrana sa 40-50 kg/ha čistog azota ili kombinacijom NPK 15:15:15. Zaštita se vrši protiv buvača i lisnih štetočina, a protiv korova koristiti herbicide pre setve obavezno vodeći računa o karenci zbog kratke vegetacije rotkvice.

 Berba rotkvica u dobro organizovanoj i planiranoj setvi u baštenskoj proizvodnji može biti od marta do početka novembra. Od nicanja za berbu stižu za 25-30 dana. Zastupljene sorte u proizvodnji su saksa, beogradska, non plus ultra, nacional i ledena sveća. Na našem tržištu su najviše zastupljene rotkvice prečnika 2-3 cm, a na pijacu se iznose oprane i u vezicama od po 10 komada. Treba da su uvek sveže, jer tako ubrane ne mogu se dugo čuvati.

 dipl.ing. GORDANA REHAK PSSS Šabac

foto pixabay.com

Rotkvica podnosi niske temperature

Leave a Reply