Sunday, 19 August, 2018
Najnovije vesti
Home » Vinogradarstvo » Rekonstrukcija vinograda – starosti do deset godina

Rekonstrukcija vinograda – starosti do deset godina

ipardRekonstrukciji vinograda  najčešće se pristupa zbog malih međurednih rastojanja, jer u takvim vinogradima nije moguće primeniti mehanizovanu obradu i zaštitu od bolesti i zbog oblika gajenja na kom nije moguće primeniti onu rezidbu koju zahtevaju neke sorte, u prvom redu stone.

Rekonstrukcija vinograda – starosti do deset godina

Kod nas se najčešće vrši rekonstrukcija mladjih vinograda – uskorednih i širokorednih sa rastojanjima od 1.5 – 2.3 m. Ako se u ovim vinogradima izvrši vađenje svakog drugog reda dobija se međurednorastojanje od oko 3-4 m. pri kojem je moguća primena mehanizacije i gajenje vinove loze sa razvijenim oblicima stabla.

Pri rekonstrukciji se često vrši i izmena naslona. Pri tome je neophodno i jače đubrenje i pažljivo negovanje čokota. Da bi se pri izvođenju rekonstrukcije što manje gubilo u prinosu ona mora biti planski izvedena. Obično se redovi na kojima se vrši rekonstrukcija predhodne godine orežu kraće, kako bi se dobilo što više lastara. U istoj godini redovi određeni za vađenje,jače se opterećuju rodom,paze?i da opterećivanje čokota ne umanji kvalitet grožđa.

Pun prinos ovakav vinograd daje u trećoj godini. Po pravilu rekonstrukcija je moguća i ekonomski opravdana u zasadima koji su ujednačeni i nisu stariji od 10 godina.

PSSSrbija

foto pixabay.com

Rekonstrukcija vinograda