Wednesday, 14 November, 2018
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Razmnožavanje kupine putem izdanaka, bočnih grančica

Razmnožavanje kupine putem izdanaka, bočnih grančica

Razmnožavanje kupine – Izdanci i prevremene (bočne) grančice povijaju se i vrhovi vertikalno postavljaju u jame ili kanale dubine 10-15 centimetara. Zatim se zagrnu sitnom, rastresitom zemljom, koja se blago nagazi i zalije s dva-tri litre vode. U nižim i toplijim područjima oživljavanje može početi prvih dana avgusta, a u višim početkom septembra. Ožiljavanje vrhova izdanaka jedan je od najvažnijih i najčešćih na?ina razmnožavanja kupine bez bodlji puzajućeg porasta. Može se primenjivati u rodnim nasadima i posebno zasnovanim matičnjacima. Teško može očuvati čistoća sorte, slabija je zdrastvena kontrola sadnog materijala, otežana primjena agrotehnike u kupinjaku i berba, posebno sorti kasnijeg zrenja.

Sigurnija i kvalitetnija je proizvodnja sadnica u specijaliziranim matičnim nasadima, u kojima je zajamčeno zdrav i sortno čist početni sadni materijal. Uz to, obavezna je primena svih agrotehničkih mera i rigorozna zdrastvena kontrola. U nižim i toplijim područjima ožiljavanje može početi prvih dana avgusta, a u višim početkom septembra. Rano povijanje i zagrtanje ima za posledicu prorastanje ili izvlačenje izdanaka iz jamica. Ako se zakasni (zbog nižih temperatura zemljišta i kratkog vremena za ožiljavanje), dobiveni izdanci ima?e slabije razvijen koren i moći će se koristiti tek u proleće.

Razmnožavanje kupine putem izdanaka, bočnih grančica

Postupak je jednostavan. Izdanci i privremene (bočne) grančice povijaju se i vrhovi vertikalno postavljaju u jame ili kanale dubine 10-15 centimetara. Zatim se zagrnu sitnom, rastresitom zemljom, koja se blago nagazi i zalije s dva-tri litre vode. Zbog razlika u porastu izdanaka, ovaj postupak ponavlja se nekoliko puta u razmaku od sedam do deset dana. Najkvalitetnije sadnice dobivaju se ručnim zagrtanje. Mašinskim putem je brže i jeftinije, međutim zbog kosog položaja sadnice su lošije ožiljene.

Umesto u zemlju, vrhovi izdanaka mogu se položiti u posebne kontejnere ili posude od čeličnog treseta napunjene kompostom, sa kojima se ukopavaju u zemlju i nagrnu. Tako su olakšani vađenje i transport, a čuva se i osetljiv koren. Sadnica se na stalno mesto sadi zajedno s posudom, kroz čije zidove probija koren i koja se kasnije raspada.

PSSS  Srbija

foto pixabay.com

Razmnožavanje kupine