Saturday, 23 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Manifestacije » Rakija SFRJ – Bački Monoštor, 25. novembar 2017.

Rakija SFRJ – Bački Monoštor, 25. novembar 2017.

Rakija SFRJ – u Bačkom Monoštoru 25. novembar 2017. SFRJ (Sto Fela Rakije Jugoslavije) je manifestacija koja se održava povodom 29. novembra – Dana republike, praznika “Stare Jugoslavije”. Uz predstavnike iz svih bivših jugoslovenskih republika, svoje “fele” rakije predstavljaju proizvođači iz Bačkog Monoštora i okruženja. Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije, sluša se muzika iz doba SFRJ, obavezan je i dress code koji uključuje titovku i crvenu maramu.

Rakija SFRJ – Ba?ki Monoštor, 25. novembar 2017.

Monoštorci su poznati proizvođači voćne rakije. Svaki domaćin ima veću ili manju količinu ove „kapljice“ za različite prilike. Najomiljenija je kajsijevača, dunjevača, kruška, a tu su i šljiva i loza. Za one koji žele da probaju nešto malo neobičnije, tu je rakija od divlje kruške, žužula, kupine, višnje i trešnje, a posebna kategorija je „dudara“. Pre sedamdesetak godina, ulice Monoštora bile su prepune stabala duda, zbog uzgoja svilene bube, koja se hranila lišćem ovoga drveta. Sočni crni i beli plodovi ove biljke koristili su se za spravljanje rakije, koja je izuzetno jaka i specifične arome.

PRIJAVE I SVE INFORMACIJE NA:

ticbackimonostor@gmail.com i putem telefona: 063 89 38 128

Jednog tmurnog jesenjeg dana, dok smo žalili za lepim vremenima bratstva i jedinstva, shvatili smo šta je to, što može ponovo da izgradi tako ljubljeno bratstvo i jedinstvo. Narode i narodnosti, pa to je RAKIJA! Odjednom, dan se prolepšao, život je opet bio lep, a nade za bolju budućnost više nam nije nedostajalo. Empirijskom metodom, kasnije smo dokazali, što su nam i mnogi drugi istraživači potvrdili, da je upravo ova supstanca, nastala iz čiste prirode, tečna esencija bratstva i jedinstva, ona koja gradi mostove, povezuje ljude, ruši barijere i briše naizgled nepomirljive razlike.

foto pixabay.com

Rakija SFRJ – Ba?ki Monoštor, 25. novembar 2017.

Na francuskom jeziku rakija se kaže ” L’eau de vie ”  – voda života. Nešto bez čega život nije isti. Dolazimo da se družimo .