Tuesday, 13 November, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » PROVETRAVANJE plastenika pomaže rast biljaka

PROVETRAVANJE plastenika pomaže rast biljaka

PROVETRAVANJE plastenika – Nužno je potrebno vršiti provetravanje plastenika. Pogotovo kada je zima kao ova, uz relativno visoke temperature. Glavni cilj je da biljkama obezbedi što povoljnije uslove za rast i razviće, da sprečava pojavu kondenzacije vodene pare, pojave magle, povećanje vlažnosti vazduha, da snizi visoke temperature i izbaci iz plastenika ustajali vazduh. Na kraju ima vrlo važnu ulogu kod gasovanja odnosno povećavanja sadržaja CO2 u plasteniku što doprinosi povećanju fotosinteze, a time i prinosa u plastenicima. U cilju boljeg provetravanja plastenika postavljaju se i ventilatori koji služe za mešanje vazduha. Provetravanje u plastenicima može biti rešeno na različite načine.

 Svakako najbolji način je krovno provetravanje sa različitim stepenom otvorenosti krovova i potpuno automatizovanim otvaranjem i zatvaranjem krovova. Može biti otvaranje samo jedne strane krova ili obe tzv leptir otvaranje. Upravo leptir otvaranje je najbolji način provetravanja plastenika i omogućava provetravanje i kod jakih vetrova i jer je moguće otvarati parcijalno bilo koju stranu krova. Kod leptir otvaranja najčešće se otvaraju i zatvaraju obe strane istovremeno. Takođe treba reći da se krovnim provetravanjem na svodovima plastenika ne zadržava topao vazduh, a to se postiže kružnim kretanjem vazduha koje je i prisutno kod krovnog provetravanja.

PROVETRAVANJE plastenika pomaže rast biljaka

 Provetravanje može biti i čeono i to otvaranjem celog čela broda ili samo jednog njenog dela na polumesecima ili celog polumeseca. Mogu da se otvaraju i zatvaraju oba ili samo jedno čelo. Provetravanje plastenika može biti i bočno, ali je praktično ako plastenik ima dva broda. Bočno provetravanje plastenika može biti rešeno tako da se otvaranje vrši od gore na dole što je tehnički jednostavnije, i od dole prema gore, bolje sa stanovišta mikroklime u plasteniku. Kod bočnog otvaranja obavezno se postavlja parapet i to na različitoj visini, a služi da zaštiti biljke od naglih promena temperature.

 Kod ovog načina, kao i kod čeonog provetravanja plastenika obavezno treba postaviti antiinsekt mreže, koje sprečavaju ulazak insekata u plastenik. Iz praktičnih razloga ne preporučujemo postavljanje antiinsekt mreža kod krovnog provetravanja. Kao najnovija rešenja provetravanja kod poslednjih generacija plastenika treba istaći krovno provetravanje u oluku, koje izvanredno reguliše pregrevanje unutrašnjosti, ali i predstavlja veliku sigurnost u slučaju iznenadnog vetra, posebno ako automatski sistem zatvaranja nije u funkciji i Openair tipove plastenika koji mogu potpuno da budu otvoreni prema nebu.

 Još jedan razlog za provetravanje u zimskom periodu je ako se u plasteniku koristi grejanje termogenima na gas.

 Promena vazduha u plasteniku nastaje kao posledica spoljašnjeg vazdušnog kretanja, prouzrokovana udarima vetra. Tada spoljni sveži vazduh zamenjuje unutrašnji vlažan i topao vazduh. Ako su ventilacioni otvori smešteni na stranama ili na krovu to će obezbediti dobro mešanje vazduha unutar plastenika. Poželjno je na otvorima imati i antiinsekt mreže, čija je namena spreče štetočine da udju u plastenik, tj. spreče izlazak bumbara, koji se danas sve više koriste za prirodno oprašivanje povrća.

PSSSrbija

foto pixabay.com

PROVETRAVANJE plastenika pomaže rast biljaka

Leave a Reply