Tuesday, 23 January, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Prodaja seckanog upakovanog voća je zahtev potrošača

Prodaja seckanog upakovanog voća je zahtev potrošača

prodaja seckanog voćaProdaja  seckanog upakovanog voća – raste tražnja za voćem širom Evrope. Mnogi naši proizvođači već izvoze borovnice, maline, jagode prema propisima EU. Novi zahtev potrošača je – što manja pakovanja ( prema težini ) i da voće bude već oljušteno, iseckano – spremljeno za konzumaciju iz ambalaže. Već su se pojavila pakovanja borovnice od 60 grama !! 

Istraživanja potrošača, koje organizuju veliki trgovački lanci, pokazala su da se povećava potrošnja voća za 40% ako je sve spremljeno za konzumaciju – neki potrošači kupuju samo oljušteno i izrezano voće !! Najpopularniji su jabuka, ananas, breskva …

Veliki je broj kombinacija u pakovanjima: seckana jabuka sa komadićima oraha, jabuka sa cimetom, sa karamel sirupom, medom …

Prodaja  seckanog upakovanog voća  

Sada sveže voće može da bude u prodaji od 2 do 7 dana. Da bi se zadovoljili potrošači potrebno je ispuniti veliki broj zdravstvenih, tehnoloških zahteva, ali cena koja se ostvaruje u prodaji daje pozitivan rezultat kod proizvođača. profit ih goni da ispune te zahteve. Mora se pratiti “hladni lanac” tokom utovara, prevoza, istovara i postavljanje na police marketa. Očigledno uslov nastupa na stranom tržištu je manja pakovanja sa većim stepenom obrade.

BOROVNICA – borovnica postaje veliki hit u svetu. Proizvodnja je sa 23,6 hiljada tona 1995. porasla na više od  530 hiljade tona u 2016. Srbija je krenula u intenzvniju proizvodnju borovnica zahvaljujući naporu Poljoprivrednog Fakulteta u Beogradu, dobrim cenama na tržištu i mladim ljudima koji shvataju značaj nauke i struke u postizanju odličnih rezultata u proizvodnji.

Kina – tržište bez premca. Kina je, kao veliki potrošač, uslovila rast površina pod borovnicom. Njihov Univerzitet je nakon godina ispitivanja odobrio gajenje borovnice i uvoz sadnica – “beautiful ascension”. To se desilo 1999. godine i od tada se beleži nagli rast uzgoja borovnice. Ove godine se gaji na 46.ooo hektara i ubere se 115.000 tona ploda. Planovi su da Kina do 2025. godine ima 70.000 hektara plantaža i proizvede 400.000 tona borovnica u vrednosti od 6,44 miliona US dolara.

Pred nama je šansa da se uključimo na tržište borovnice u Evropi jer tražnja raste. Prof. Jasminka Milivojević, Poljoprivredni fakultet Beograd, je načinila najveći korak u savremenom načinu gajenja borovnice – na polju, u zaštićenom prostoru, pod zaštitnim mrežama, u plastičnim posudama … Nauka i struka na jednom mestu.

Top proizvođači u svetu ( hiljade tona)

1 SAD 239,07
2 Kanada 109,00
3 Poljska 12,731
4 Nemačka 10,277
5 Mexico 10,160
6 Francuska 9,011
7 Holandija 5,498
8 Spanija 5,000
9 Svedska 2,888
10 Novi  Zeland 2,718
11 Rumunija 2,621
12 Rusija 2,500

Pakovanje proizvoda u organska vlakna – ponuda proizvođačima da pakuju svoje poljoprivredne proizvode u ambalažu izrađenu od drvenih vlakana !! Plastika je uzrok brojnih problema u životu svih nas. Otkriveno je ostrvo u Pacifiku od plastičnih kesa, flaša veličine Francuske !! Plastika se razgrađuje čak 500 godina !!

Mladi žele da sačuvaju prirodu za svoju decu – kao zamena plstičnoj ambalži za poljo-proizvode nudi se ambalaža od prirodnih vlakana. Više od 30.000 tona plastike u Evropi se može zameniti ovom ambalažom. Vlakna su 100% sigurna za upotrebu u prehrambenoj industriji, razgrađuju se 100% za 8 nedelja, mogu se kompostirati u Vašem dvorištu.

foto pixabay.com

Prodaja  seckanog upakovanog voća