Tuesday, 20 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Problemi poljoprivrede nisu samo naša posebnost

Problemi poljoprivrede nisu samo naša posebnost

Problemi poljoprivrede – naši poljoprivrednici imaju velike probleme i kao što znamo svoji problemi su najveći. Budžet za poljoprivredu ne može podmiriti sve zahteve poljoprivrednika. Ministarstvo za poljoprivredu je stalno pregovaralo sa akterima, ali rešenja su slaba. Osnovni zahtev , da se amortizuje posledica suše 2017. godine, ukidanje akcize na dizel gorivo nije ispunjen. Razgovori dve Vlade u oktobru nisu doneli rezultat.

Problemi poljoprivrednika, da Vas utešimo, su takođe prisutni širom sveta. U SAD-u su uvideli da zadrugarstvo gubi korak sa velikim kompanijama. Tokom 2016. godine broj zadruga se smanjio jer nisu više bile konkurentne u uslovima za kupovinu poljoproizvoda – veliki ” igrači” su mogli da ponude bolje uslove. Novim zakonom se pruža mogućnost da poljoprivrednici, članovi zadruge, zatraže da se izvrši povraćaj 20% poreza na prihode od prodaje svojih proizvoda. Znači da svakom prodajom žitarica, voća, povrća, mleka … dobija mogućnost da dobije kao povrat  20% obaveza za plaćanje poreza na dohodak za tu kalendarsku godinu.  

Zamislite da u Srbiji dobijete podsticajne uslove takve vrste ?! Setite se dugovanja za odvodnjavanje .

Problemi poljoprivrede – naši poljoprivrednici

Tokom 2016. godine ukupan promet zadruga u SAD-u dostigao je 44 milijarde US dolara !! Međutim to je smanjenje od 1/3 u odnosu na najveći ostvareni promet zadruga za jednu godinu u 2013. godini koja je bila rekorna sa 66  milijarde US dolara  prometa !!

To je bio razlog da se smanji broj zadruga, neminovni ekonomski rezultati su uslovili da članovi napuštaju zadruge i zadrugarstvo, kao ideju. Državna administracija je uvidela problem i donela zakonsko rešenje o davanju olakšica zadrugama. Reagovanja velikih kompanija koja se bave prometom žitarica su burna, traže da se i njima omoguće neki vid olakšica kada farmeri njima prodaju svoje proizvode.

Broj farmera koji sada žele da  se priključe zadrugama je veliki, logično zar ne ? Treba samo dati priliku proizvođačima da udruženi ostvare maksimalne finansijske rezultate, dovoljno je ne favorizovati ” velike igrače” na račun “malih” .

Svaka dobra stvar dobije i svoju drugu stranu – Kina je uvela novi uslov pri kupovini soje iz SAD. Uvezena soja NE sme imati više od 1% nečistoće !! Znamo da je izvoz soje u Kinu od ogromne važnosti za farmere jer je godišnja vrednost izvoza soje 14 milijardi dolara !! 

Pregledom izvezenih količina u 2017. godini u kineskim lukama je ustanovljeno da polovina od 27,5 miliona tona NE zadovoljava taj uslov. Zamislite kakav je to šok za izvoznike jer će morati da povećaju troškove za ostvarenje bolje čistoće izvozne soje. “Pametniji” otkupljivači soje u SAD-u već imaju ponudu za farmere – daju u ponudi višu cenu sa sojom koja ima manje od 1% nečistoće.

Vidite, kada postoji ekonomska računica i ” veliki ” mogu da daju deo svoga profita onima bez kojih ne bi imali šta da prodaju ! Možda je tu rešenje.

foto pixabay.com

Problemi poljoprivrede – naši poljoprivrednici