Wednesday, 15 August, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Stočarstvo » Probiotici na domaći način – pomoć životinjama

Probiotici na domaći način – pomoć životinjama

probiotici

Probiotici, ali domaći ?

Probiotici na domaći način – Postavlja se pitanje: šta mogu proizvođači učiniti da poboljšaju ekonomsku / zootehničku / efikasnost proizvodnje , a da ne budu zavisni od preskupih probiotika inostranog porekla.
Tu se mogu naći pekarski kvasac, jabukovo sirće, kiselo testo ….U ishrani priplodnih krmača i nerastova može se,  što češće, uz ostalu hranu dodati, po grlu, oko 100 grama testa pripremljenog za pečenje hleba. Kod mlađih životinja namenjenih priplodu i svinja u tovu, ova količina može se smanjiti na dvadesetak grama po grlu.

 Probiotici na domaći način – pomoć životinjama

– U živinarstvu, na 100 litara vode za napajanje, uspite, u medikator, 1 litar domaćeg jabukovog sirćeta sa oko 4% ukupnih kiselina.

 U govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, trudite se da grlo češće, u napoju, dobije npr. kafenu šoljicu jabukovog sirćeta.

 – Za sitniju svinjarsku i živinarsku proizvodnju interesantno je davanje grlima kukuruzne prekrupe koja je pomešana sa svežim pekarskim kvascem. Npr. uzmite 50 grama pekarskog kvasca, razmutite ga u dva litra mlake vode, uz dodatak dve do tri supene kašike šećera i ostavite pola sata da počne da nadolazi. Potom, ulijte ovu tečnost u 10 kilograma kukuruzne prekrupe, dobro promešajte, dolijte još malo mlake vode po potrebi, te ostavite preko noći da fermentira i sledečeg jutra higijenski ponudite svinjama i živini. Ova količina dovoljna je za 25 krmača ili 100 tovnih svinja ili 1000 koka nosilja. Broj, odnosno, učestalost davanja ove hrane grlima, samostalno će odrediti Stočar prema stečenom iskustvu i prema broju životinja koje ima.

Izvor:www.stocarstvo.com

 Savetodavac za stočarstvo dip.inž.Petrović Duška

 PSS Prokuplje

foto pixabay.com

Probiotici na domaći način

Leave a Reply