Friday, 14 December, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Prihrana povrća tokom cele vegetacije

Prihrana povrća tokom cele vegetacije

pb-rasad-paradajzPrihrana povrća – S obzirom na veoma kratku vegetaciju, u proizvodnjim povrća je veoma bitno biljke pravilno navodnjavati, prihranjivati i negovati, kako bi se postigli maksimalni prinosi, što uostalom i donosi najveću ekonomsku dobit. Svaku fazu rasta i razvića povrtarskih kultura odlikuje specifićna potreba biljke za makro i mikro elementima , pa je zato pravilan izbor vrste i količine đubriva od izuzetne važnosti. Naravno da je preduslov za pravilan odabir vrste i količine đubriva, urađena analiza plodnosti zemljišta, koju možete uraditi u najbližoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, gde će Vam stručno osoblje dati preporuku za đubrenje.

Prihrana povrća tokom vegetacije

Prihrana paradajza

U fenofazi ukorenjavanja nakon rasađivanja ( prvih 15 dana), trebalo bi primeniti vodotopiva đubriva koja imaju odnos NPK hraniva 1:4:1 ( 10:40:10).

U fenofazi od početka cvetanja do formiranja prvih plodova, trebalo bi primeniti đubriva koja imaju jednak odnos NPK hraniva (20:20:20), u ovoj fazi potreban je i  bor (B) u ishrani biljaka.

U fazi intenzivnog rasta plodova i otvaranja 5. cvetne grane, trebalo bi upotrebiti đubriva  koja imaju skoro jednak odnos N i K, i upola manji sadržaj P (20:10:20), takođe, u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca).

Od pojave crvenila plodova do početka berbe, trebalo bi upotrebiti ?ubriva koja imaju odnos NPK 2:1:4 ( 20:10:40).

  • U fazi intenzivne berbe plodova povrća treba upotrebljavati đubriva sa niskim sadržajem N a visokim sadržajem K (4:10:40), i u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca).

Prihrana paprike

  • U fenofazi ukorenjavanja nakon rasađivanja ( prvih 15 dana), trebalo bi primeniti vodotopiva đubriva koja imaju odnos NPK hraniva 1:4:1 ( 10:40:10).
  • Nakon ukorenjavanja do cvetanja i prvih plodova, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK hraniva 1:1:3 (10:10:30), u ovoj fazi potreban je i bor (B).
  • Posle prve berbe, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK 2:1:4 ( 20:10:40), u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca).

–   U završnoj fazi plodonošenja povrća, smanjiti upotrebu P i K ( 24:6:10).

PSSS Negotin, Vladica Gavrilović

fotopixabay.com

Prihrana povrća