Tuesday, 24 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Stočarstvo » Prasad, prašenje, uslovi za razvoj i odlučivanje ISV Subotica

Prasad, prašenje, uslovi za razvoj i odlučivanje ISV Subotica

probiotici

Prase i uzgoj

Prasad, prašenje – U našim uslovima gajenje svinja je posao koji se odlikuje velikim oscilacijama. Sve počinje od proizvodnja prasadi, koja je zahtevna delatnost i ukuljučuje veliki trud i stručnost.

Važno je obezbediti optimalnu temperaturu, vlažnost, ventilaciju i adekvatnu ishranu.

1. SUPRASNOST

  Suprasnost traje od 114-115 dana. Visoka suprasnost opaža se po spuštanju stomaka.Tri nedelje pre pra{nje počinje da otiče mlečna žlezda i počinje stvaranje kolostruma. Tada se krmača preventivno tretira antibioticima. Pred prašenje zacrveni se stidnica i počinje da teče sluz iz vagine. Za grupno držanje obezbeđuje se do 2,5 m2 površine poda po grlu, a 5-8 dana pred prašenje prevode se u prasilište. Tu treba da je temperatura 15-18 C, vlažnost 60-80%. Ventilacija treba da obezbedi uvek dovoljno svežeg vazduha bez promaje. Osvetljenje je prirodno uz obavezno veštačko. Napajanje se vrši iz automatskih pojilica tipa cucli ~istom vodom po volji. Do prašenja krmači se daje 2,0-3,0 kg koncentrovane hrane na dan, u zavisnosti od njene kondicije i starosti (redni broj prašenja). Pre useljenja životinje u objekat neophodna je potpuna njegova dezinfekcija.

  2. PRAŠENJE

Neizostavni faktori ekonomičnog odgoja svinja jesu adekvatni i dobro opremljeni boksovi za prašenje i za prasad. U skladu sa evropskim standardima, boksove za prašenje nudimo u tri dimenzije (širina, dužina) 1.6×2.4, 1.7×2.4, 1.8×2.4 m             ISV Subotica   Tel/fax: +381 24 410 0027

 

NAGRADNA IGRA SVAKOG MESECA – PRIPLODNI NERAST KAO NAGRADA

Boks za prašenje mora biti dezinfikovan. Temperatura za krmaču je 15-18 C, vlažnost 70-80%, napajanje iz automatskih pojilica – cucli. Ishrana se svaki dan smanjuje za 1/4, tako da na sam dan prašenja krmača dobija samo vodu. Površina boksa za krmaču i prasad je 6 m2. Prašenje normalno traje 2-6 sati, ponekad i duže. Prašenje je završeno kad kod krmače prestanu grčevi i ona ustane da uzima hranu. Zdrava i vitalna prasad odmah po prašenju traže sisu i sisaju. Kod prvopraskinje treba aktivirati sve sise (koja se ne aktivira nije u upotrebi do kraja života). Dva do tri dana po prašenju krmače se hrane sa 1-1,5 kg koncentrata dnevno, a onda se količina hrane povećava postepeno da bi za nedelju dana po prašenju krmača dobijala pun obrok. Hrani se po sistemu 1 kg za sopstvene potrebe plus 0,5 kg za svako prase na sisi koncentrovanom smešom za krmače dojare sa 15% proteina.

Prasad, prašenje, uslovi za razvoj i odlučivanje

 3. NEGA PRASADI DO ODLUČENJA

 Prasad moraju da dobiju kolostrum majke odmah po prašenju. Drugog dana po prašenju seku im se zubi, a između četvrtog i sedmog dana daju im se vitamini (AD3E) i gvožđe. Dojni period traje do dostizanja mase od 5-6 kg za koje vreme se prasad odvikavaju od majke i navikavaju na uzimanje čvrste hrane i vode. Preporučuje se da početak prihranjivanja počne između 10-14-og dana. Temperatura kod prasadi prvog dana treba da je 38 C, a 28-og dana 25 C, što se reguliše grejnim telima – grejalicama.

 4. PRASAD OD ZALUČENJA DO STAVLJANJA U TOV

 Ovaj period traje od do dostizanja mase od 25 kg. Potrebno je izvršiti detaljnu dezinfekciju objekta. Površina poda po prasetu za grupno držanje je 0,4 m2 (20-40 kom.). Temperatura je 15-18 C, a vlažnost 60-80%. Napajanje prasadi od  prašenja do stavljanja u tov treba da je iz automatskih pojilica tipa cucli veličine R 1/2. Prasad  se hrane starter smešom sa 20-22% proteina do dostizanja mase od 15 kg u količini od 0,8 kg/gan/grlu, a onda grover smešom sa 18% proteina u količini od 1,2 kg/dan po grlu.

Spasić Dejan, dipl. inž.     PSS Vranje

foto pixabay.com

Leave a Reply