Monday, 16 July, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Podsticaji za unapređenje kvaliteta vina i rakij

Podsticaji za unapređenje kvaliteta vina i rakij

Podsticaji za unapređenje kvaliteta vina i rakije  – u Srbiji se proizvode kvalitetna vina i rakije. Na sajmovima u Evropi i svetu brojna su priznanja za kvalitet osvojena, ali na tržištu je bespoštedna utakmica. Potrebno je ispuniti brojne zahteve kvaliteta, zdravstvene bezbednosti, dobijanje oznake geografskog porekla, uložiti u marketing …

Podsticaji upravo Vam obezbeđuju podršku da naše predstavljanje na tržištu bude još uspešnije.

Kvalitet vina i rakija se određuje kroz Pravilnike o podsticajima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta kroz podršku unapređenju kvaliteta vina i rakije .

Podsticaji su namenjeni za analizu kvaliteta vina proizvedenog od grožđa domaćeg porekla, odnosno rakije proizvedene od voća i grožđa domaćeg porekla.

Zahtev za podsticaje , podnosi se Upravi za agrarna plaćanja u periodu od 1. aprila do 30. septembra tekuće kalendarske godine.

Podsticaji za unapređenje  

Da bi se dobila podsticajna sredstva potrebno je ispuniti zahteve koji su navedeni u Pravilniku. Moguće je ostvariti prava ne podsticaje na vina/rakije sa geografskim poreklom, ali i vina/rakije bez geografskog porekla. Nužno je obaviti analize u ovlaštenoj laboratoriji ( podsticaj do 10.000 dinara po analizi  ( maksimalno 10 analiza )- odnosno 5.000 dinara po analizi ( maksimalno 5 analiza ) ), 

Za udruženja su mogući podsticaji za dobijanje oznake geografskog porekla pri vršenju laborotorijskih analiza, analiza zemljišta, angažovanje stručnjaka, izrada elaborata – maksimalno do 500.000 dinara.

Više informacija  Izmene Pravilnika OVDE

Pravo na podsticaje imaju:

  1. Fizičko lice-nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva
  2. Pravno lice i
  3. Preduzetnik

Pravilnike koji definišu podsticaje za unapređenje kvaliteta vina i rakije su dostupni na linku – OVDE 

Zahtevi se podnose Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine – Upravi za agrarna plaćanja, na adresu Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd, i to u periodu od 1. aprila do 30. septembratekuće kalendarske godine.

foto pixabay.com

Podsticaji za unapređenje