Friday, 23 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Ratarstvo » Posticaji za 2018. godinu – stižu , ali ne zna se kada ??

Posticaji za 2018. godinu – stižu , ali ne zna se kada ??

Podsticaji za 2018. godinu kao za 1918. godinu? Ili ih onda nije ni bilo, slično kao I danas ? Ako imate neke informacije molim Vas da ih postavite na našu Facebook stranicu ispod teksta.

Poljoprivrednici u Srbiji  mogu računati na 4.000 dinara po hektaru – pa ko uspe da sa time poseje deset ari ( 1.000 m2) može biti srećan. Problem je što mu ostaje da poseje još makar 5 – 6 hektara ( 50.000 – 60. 000 m2 ) , a to je veoma teško uz ovakvu “pomoć” države.

Čeka se odluka Vlade Srbije o smanjenju akciza na dizel godivo ( od 25 dinara po litri ???) , ali eto ni dve godine nije dovoljno administraciji u Ministarstvu Finansija da izračunaju koliko to košta državu ( manje para u budžetu ) kao da poljoprivrednici ne plaćaju PDV za repromaterijal ( seme, đubrivo, zaštitna sredstva, mehanizaciju, rezervne delove. naknade za navodnjavanje / odvodnjavanje …).

Stočari će dobijati 10.000 dinara po umatičenom grlu juneta  – najava izvoza mesa u Tursku je privukla pažnju ( jedino niko ne govori da mi već godinama ne ispunjavamo ni 5% mogućnosti izvoza govedine u EU !!). Cena od 2 – 2,10 eura po kilogramu ne zadovoljava uzgajivače.

Gospodin Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije, na skupu u PK Vojvodine u Novom Sadu nije znao da kaže kada će isplata poljoprivrednicima biti,  tih malih 4.000 dinara po hektaru ( Para ima, pare nisu problem ! ). Budžet je rezervisao za poljoprivredu 30 milijardi dinara !!

Tih 250 miliona evra na ovoliki broj gazdinstava u Srbiji deluje impozantno – ali problem je što najveći deo toga novca dobijaju oni koji već imaju .

Podsticaji za 2018. godinu kao za 1918. godinu?  

Poljoprivrednici u Srbiji  mogu računati na sredstva IPARD – a , ali se pokazalo da tu mogu da konkurišu samo veliki proizvođači – na veliku žalost malih.

Stalno se priča kako mali posed predstavlja branu za dalji razvoj gazdinstva, poljoprivrede kao grane u Srbiji uopšte. Pogledajte statistiku veličine posede u EU i  razmislite kako to oni uspevaju , a mi ne. Sve se čini da Srbija postane zemlja latifundista ( to je bilo u vreme Rimskog carstva, ali ovo je ipak 21. vek, zar ne ? ).

U zemljama EU čak 80% poljoprivrednika čine farme koje obrađuju manje od 10 hektara zemljišta. Ukupno se u zemljama EU obrađuje više od 174 miliona hektara. “Mali ” farmeri obrađuju samo 1/8 ( od ukupnog obradivog zemljišta ) – dok veliki farmeri koji sami obrađuju zemlju na više od 50 hektara to čine na 2/3 od ukupno obradivog zemljišta.

Smanjuje se broj gazdinstava u EU svake godine po prosečnoj stopi od 3,2 %, ali zar primeri kooperativa u Italiji, zadruga u Španiji sa više od 400 – 1.000 zadrugara ne pokazuje da mogu  i ” mali” budu veliki. Nije potrebno uništiti gazdinstva sa posedima od 2 – 5 hektara jer uz promenu kultura koje gaje mogu uspešno da egzistiraju na tržištu.

Da ne spominjem ograničenja veličine poseda do 300 ha u vlasništvu jednog gazdinstva u Danskoj, smanjenih davanja države za velike u EU – oni mogu sami.

Prema sttistici EU farme sa manje od 10 hektara zapošljavaju 50 % radne snage dok farme koje obrađuju više od 50 hektara zapošljavaju manje od 20% radne snage ?!! Što si veći, manje radnika zapošljavaš – Srbiju to čeka ili je već počeo taj trend ??

foto pixabay.com

Podsticaji za 2018. godinu