Friday, 19 January, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Plastični malč za bolji prihod od povrća

Plastični malč za bolji prihod od povrća

plasticni Plastični malč – Ranije sazrevanje i ranija proizvodnja su dve glavne prednosti korišćenja crnih i providnih malč folija. Ranija proizvodnja obično omogućava više tržišne cene. Crna malč folija ubrzava povrtarsku proizvodnju za jednu do dve nedelje, dok korišćenjem providnog plastičnog malča plodovi sazrevaju i do tri nedelje ranije.

Međutim, glavni problem kod primene providnog plastičnog malča je pojava korova ukoliko se ne primene odgovarajući herbicidi ili fumiganti. Plastični malč usporava isparavanje vlage iz zemljišta. Učestalost i količina navodnjavanja se obično mogu smanjiti, mada je za sazrevanje ranijih kultura i veću povrtarsku proizvodnju potrebno više vode. Ujednačenija vlažnost zemljišta takođe ublažava vodni stres kod biljaka.
Pošto crni plastični malč sprečava prodiranje svetlosti do zemljišta, time se sprečava rast jednogodišnjih i većine višegodišnjih korova. Međutim, tanki crni plastični malč ne može da suzbije neke korovske vrste kao što je (šaš, trska i sl.). Plastični malč ne dozvoljava plodovima povrća da dodiruje zemljište. Ovo smanjuje mogućnost propadanja plodova od truleži, te plodovi ostaju čistiji. Pošto se korov suzbija, malčiranjem, manje je posla oko kultivacije zemljišta, a samim tim gaženje zemljišta je smanjeno. Ono ostaje rastresitije i manje zbijeno. Korov između redova se može suzbijati namenskim herbicidima ili mehaničkim putem.

Plastični malč za bolji prihod od povrća

 Manji gubici u primeni đubriva . Plavljenjem i navodnjavanjem u brazde, azot i druge hranljive materije rastvorljive u vodi prodiru ispod zone korena. Pošto primena tehnike plastičnog malča najčešće uključe navodnjavanje  „kap po kap“, gubitak hranljivih materija je minimalan. Hranljive materije se mogu uneti u sistem i na taj način se po potrebi sprovode do zone korena. U nekim slučajevima, reflektujuće srebrne i beli plastični malč odbijaju vaši i druge insekte koji oštećuju biljke i prenose viroze.
Uklanjenje plastičnog malča posle berbe je najveći nedostatak. Mada postoji oprema za uklanjanje, plastika na jakom suncu postaje krta i zbog toga se malč ne može ukloniti u komadu. “Nabori” ili delovi malča koji su okrenuti ka zemljištu ostaju neoštećeni, pošto nisu bili izloženi sunčevoj svetlosti i odvajaju se od krtog malča na gornjoj brazdi (leji). Manji delovi plastike se mogu rasuti po polju. Takođe ovu plastiku teško je reciklirati.

Primena plastičnog malča je prilično skupa kako u pogledu materijala tako i opreme. Minimalna oprema podrazumeva mašinu za pravljenje brazdi i aplikator malča. Ostala oprema uključuje i aplikator sistema za navodnjavanje (koji je obično povezan sa postavljanjem malča) i mašinu za presađivanje ili sadnju.

 Prednosti korišćenja malča

  • za ranu berbu,
  • povećane prinose,
  • smanjeno navodnjavanje,
  • potpunije suzbijanje korova i
  • više prodajne cene povrća

– sve to iziskuje višu cenu postavljanja malč folija. Kod navodnjavanja „kap po kap“, mora se veoma voditi računa o plastičnom malču. Uvenule biljke bi mogle značiti da su cevi za navodnjavanje zapušene, dok previše mokre površine ukazuju na oštećenja koja su na cevima prouzrokovali glodari ili neki insekti. Veoma je teško otkriti probleme koji se mogu javiti na sistemu za navodnjavanje ukoliko je on pokriven malčom.

 Slavica Kodžopeljić, dipl. ing. ratarstva

foto picabay.com

 Plastični malč za bolji prihod od povrća

Leave a Reply