Sunday, 19 August, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Plastenik vaši štetnik koji često odnosi profit

Plastenik vaši štetnik koji često odnosi profit

Plastenik vaši štetnik. čest problem u plasteničkoj proizvodnji i jedna od štetočina koja prati plasteničku i stakleničku proizvodnju je leptirasta vaš. Trialeurodes vaporariorum je jedan od najčešćih insekata na gajenim biljkama u zatvorenom prostiru. Predstavnik je ekonomski značajnih štetočina jer pravi izuzetno velike štete na paradajzu, paprici, krastavcu, salati, jagodi, ukrasnom bilju.

Kao primarna štetočina pravi štete sišući sokove što ima za psledicu slabije biljke sa sitnim plodovima. Sekundarne štete prouzrokuju gljive čađavice koje se naseljavaju na mednoj rosi koju luče ove vaši, oštećuju list, smanjujući asimilacionu površinu što je za biljke ozbiljan problem. U staklenicima i plastenicima ima i 11 generacija godisnje.

Plastenik  vaši štetnik koji često odnosi profit

Suzbijanje je izuzetno složeno i ono se izbodi tokom cele godine. Preventivne mere: uništavanje korova u i oko plastenika, saditi biljke koje nemaju insekte na sebi, koristiti žute leplive ploče za utvrđivanje prisustva i brojnosti insekta. Sa hemijskim merama počinjemo kada na 100 biljaka nađemo 4 leptira. Vrlo često se desi da ni hemijske mere ne daju zadovoljavajuće rezultate zbog voštanog štita koji obavija telo lutke i larve a i vrlo brzo razvijaju rezistentnos na insekticide. Primenjivati insecticide sa različitim mehanizmom delovanja.

Od insekticida:

  •    Chess 50WG 0,06 % karenca 3 dana paradajz, krastavac, 14 paprika
  •    Talstar 10 EC 0,05 % karenca 7 dana paradajz i krastavac
  •    Decis 2,5 EC 0,05 % karenca 7 dana paradajz i krastavac
  •    Calypso 480 SC 0,05 % karenca 7 dana paradajz i krastavac

Dejan Mujakić dipl.ing.z.bilja

foto pixabay.com

Plastenik vaši