Sunday, 28 May, 2017
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » PARADAJZ virus mozaika na biljkama

PARADAJZ virus mozaika na biljkama

PARADAJZ VIRUS  MOZAIKA – paradajz mozaikOvaj virus je prisutan u svim područjima gde se gaji paradajz. Ekonomski je vrlo štetan u mešovitim zarazama, naročito sa virusom mozaika paradajza i virusom mozaika duvana.
U proizvodnji paradajza u zatvorenom prostoru virus se češće javlja, svakako zbog mehaničkog zaražavanja koje se obavlja izvođenjem raznih mera nege tokom gajenja ove biljke. Domaćini ovog virusa su krompir, paprika, paradajz, duvan kao i neke korovske biljke.

Simptomi: Na lišću paradajza izaziva slabo izražen mozaik i neznatno zaostajanje u porastu.

 PARADAJZ VIRUS  MOZAIKA na biljkama

 Mešovita zaraza ova dva virusa odlikuje se pojavom nekrotičnih pega i pruga duž stabla i peteljke kao i nekrozama vršnog dela stabla. Zaražene biljke jako zaostaju u porastu,dobijaju žbunast izgled, slabije cvetaju i daju veoma mali plod. Na plodovima se uočavaju nekrotične pojave.

 Virus se veoma uspešno prenosi sokom, dodirom lišća ili korena zaraženih i zdravih biljaka.

Mere zaštite: Gajiti otporne ili manje osetljive sorte. Paradajz ne gajiti na istoj površini ili površini gde su gajene biljke osetljive prema ovom virusu.

 Preduzeti sve neophodne mere higijene prilikom nege paradajza (pinciranje. vezivanje). Dezinfikovati ruke i pribor prilikom rada.

 dipl.ing. Slobodan Gošić

Leave a Reply