Sunday, 28 May, 2017
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » PARADAJZ kako se odupreti bolestima ploda

PARADAJZ kako se odupreti bolestima ploda

PARADAJZ štetnici

PARADAJZi štetnici

paradajz

Paradajz bolesti

PARADAJZ – Prilikom proizvodnje paradajza na otvorenom, pa i u zatvorenom prostoru često se mogu uočiti neke promene, naročito na plodovima, a koji nisu posledica delovanja nekog od patogena.
Ove promene najčešće nastaju kao posledica uticaja faktora abiotske prirode, klimatskih promena i drugih spoljašnjih uslova, propusta u tehnologiji gajenja, kao i genetske modifikacije (karakteristike) sorte.

 U tom slučaju dolazi do smetnje u formiranju cveta i formiranje ploda, do poremećaja normalnog toka razvoja i sazrevanja ploda. Najčešće promene (mane) paradajza:

  1. Ožegotine od sunca – najčešće nastaju na onim plodovima koji su bili u senci lista, a zatim su odjednom izloženi suncu. Posebno se javlja kod slabije zalivanih i slabo osvetljenih biljaka. Takvi plodovi podložni su naseljavanju saprofitnih mikroorganizma.paradajz pukotina

  2. Pukotine na plodu – najteža i najčešća mana ploda paradajza. Pukotine mogu biti radijalne i koncentrične, a javljaju se na gornjoj polovini ploda, oko peteljke

Nastaju u periodu toplog vremena i obilja vlage nakon dužeg suvog perioda. Ova promena se dešava kao posledica povećanja unutrašnjeg dela ploda ali ne i pokožice usled priliva vode i povećanja zapremine, tako da pokožica puca. Mera žaštite je ujednačena primena vlažnosti i otporne sorte.

PARADAJZ kako se odupreti bolestima ploda

3. Žuta kragna ploda – ova pojava ječesta kod slabo oblistalih i nežnih biljki, kada je temperatura veća od 25°C u periodu pred sazrevanje ako su velike razlike između dnevnih i noćnih temeratura.

  4. Zelena kragna paradajza – ova osobina je vezana za pojedine sorte jer se genetički ispoljava, a takođe može se pojaviti usled nedostatka kalijuma u vreme rasta i sazrevanje ploda.

5. Mačije lice – poseban oblik deformacije. Hladno i oblačno vreme u doba cvetanja utiče na kasnije ispoljeni nepravilni razvoj ploda. Vršni deo ploda je naboran, udubljen, sa odrvenelim ožiljkom između rebara. Udubljenje ide duboko u plod tako da ima oblik mačijeg lica. Podložniji je u sortama sa jako krupnim plodovima

 Pored gore navedenih postoje još i druge promene na plodovima paradajza kao nekroza vrha ploda, plodovi sa izduženim vrhom, šupljikavost i druge pomene.

 Vladica Stefanović, dipl.ing.polj.

PSS Negotin

foto pixaby.com

 

 

 

Leave a Reply