Saturday, 24 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Paprika zaštita uz pomoć predatora

Paprika zaštita uz pomoć predatora

zeolit

Paprika zaštita

Paprika zaštita – Paprika i ljuta papričica su neophodani sastojci trpeza u leskovačkom kraju tokom cele godine, a u ovako toplim danima sastavni su deo salata i drugih jela i izvan granica Srbije gde pristiže leskovačka paprika. Da bi ta paprika bila kvalitetna za upotrebu što se tiče svojih organoleptičkih svojstava, energetske i nutritivne vrednosti, ali i ostataka pesticida pobrinuli su se leskovački povrtari korišćenjem biološke zaštite – predatora u proizvodnom toku plasteničke proizvodnje paprike.

Zbog učestalog hemijskog tretiranja došlo je do stvaranja otpornosti kod pojedinih štetočina na dejstvo insekticida, tako da hemijska zaštita iz sezone u sezonu daje slabije rezultate u zaštiti po čemu se izdvaja i kalifornijski trips kao jedna od najznačajnijih štetočina paprike u zaštićenom prostoru. Trips je uočljiv na cvetovima, malim plodovima i listovima, a pravovremeno uočavanje najlakše je žutim i plavim lepljivim pločama. Tripsi su prenosioci virusa koji prave nepopravljive štete.

Paprika zaštita uz pomoć predatora

U zaštićeni prostor puštaju se predatori, korisni insekti roda Amblyseius i Orius, i to kada temperature u većem delu dana ne padaju ispod 18-20 C, jer su one neophodne za njihov razvoj. Oslobađanje predatora obavlja se nežnim prosipanjem sadržaja pakovanja po listovima paprike, i pod odre?enim temperaturnim uslovima i u određenom vremenskom periodu razmnožavaju se i hrane štetnim organizmima, pri čemu se sami predatori rasporede svuda po površini objekta.  Tako nastaje ravnoteža između predatora i štetočina, a sam cilj biološke zaštite je stvaranje takvog odnosa između štetnih i korisnih insekata gde štetni insekti ne prouzrokuju ekonomski značajnije štete. Bitno je ne tretirati papriku insekticidima pre unošenja predatora, jer njihovo delovanje može štetiti razvoju korisnih insekata.

Broj dana od oslobađanja predatora u plastenički prostor do njihovog razvijanja i stvaranja ravnoteže sa tripsima, zna biti problematičan i ponekad je neophodno u startu odraditi bar jedan hemijski tretman najbolje u konsultaciji sa proizvođačem biološke zaštite. Ponekad je potrebno pri višim temperaturama kao što su sada orošavati prostor, jer viša relativna vlažnost više odgovara razvoju predatora.

Budućnost proizvodnje i zaštite je povećavanje proizvodnih površina sa biološkom zaštitom.

Dip.ing.polj.Mirjana Petrović

PSSS Leskovac

foto pixabay.com

Paprika zaštita