Sunday, 24 September, 2017
Najnovije vesti
Home » ORGANSKA » ORGANSKO seme je uslov sertifikovane organske proizvodnje

ORGANSKO seme je uslov sertifikovane organske proizvodnje

premingovano semeORGANSKO seme Kvalitet i poreklo semena je od izuzetnog značaja u organskoj proizvodnji. Seme treba da je organski gajeno i da potiče iz kraja u kome se nalazi povrtnjak.

Tada će uz sve ostale mere, prinos povrća i njegov kvalitet biti onakav kakav očekujemo. Seme je začetak male biljke pun hranljivih materija zaštićen tvrdom opnom. Čuvano na suvom ostaće u stanju mirovanja ili živo,odnosno sposobno za klijanje, tokom jedne ili više godina u suvom I hladnom prostoru. Kada se seme izloži dejstvu vlage I toplote, ono počinje da upija vlagu, bubri, pukne i dozvoli klici biljke da počne da raste. Ako koristimo seme iz starih zaliha, obratićemo pažnju na njegovu klijavost. Naime, klijavost semena je ograničena I često zavisi od uslova čuvanja.

Klijavost nekih najčešće gajenih vrsta povrća:

1-2 god: kukuruz šećerac, praziluk, vlašac;

2-3 god: šargarepa, crveni luk, peršun;

3-4 god: salate, spanać i endivija;

4-5 god: kupus, radič, rotkvice, cvekla, paradajz;

5-6 god: boranija, grašak, pasulj, krastavci, tikvice, dinje, celer.

ORGANSKO seme je uslov sertifikovane organske proizvodnje

Ukoliko nismo sigurni u kvalitet semena za setvu, lako možemo napraviti sledeću probu: Na stakleni tanjir stavimo komadić filter-papira koji smo dobro navlažili vodom. Za to može poslužiti I pamučna vata ili mekaniji peškir. Na navlaženi materijal staviti deset semenki. Tanjir staviti na toplo mesto, stalno održavajući vlažnost. Kod semena dobre klijavosti 7-8 semenki bi trebalo da proklija. Ukoliko isklija I 5 semenki, to je još uvek zadovoljavajuća klijavost, tako da isprobano seme može da se koristi.

Autor Snežana OGNJENOVIĆ

Organska BAŠTA

Leave a Reply