Tuesday, 23 January, 2018
Najnovije vesti
Home » ORGANSKA » Organski uzgoj njegove šanse i problemi

Organski uzgoj njegove šanse i problemi

Organski uzgoj – mnogo je nedoumica , razloga za i protiv bavljenja organskim načinom proizvodnje voća, povrća, mesa … Evropska unija podstiče razvoj prganskog načina proizvodnje sa 600 – 800 eura po hektaru.Austrija je jedan od lidera – 21% poljoprivrednog zemljišta je pod organskim uzgojem, čak  18% farmi takođe. Pod organskim uzgojemje 552.000 hektara dok je u sistem uključeno 21.000 farmi. Od ukupne prodaje hrane u Austriji 10% čine organski proizvodi.

Srbija je uložila malo da bi se mogli pohvaliti. Organskim načinom uzgoja bavi se nešto više od 2.000 domaćinstava na 15.000 hektara. To čini tek 0,44 % zemljišta ( najviše se gaje žitarice 32%, voće 22%, industrijsko bilje 20% ..). Podsticaji su mali, zanemarljivi ?! Prodaja puteminterneta je možda jedan od puteva dopotrošača. Delojte lokalno – troškovi su manji. Treba biti istrajan i voleti taj način proizvodnje, znati da činite pionirski poduhvat u našoj Srbiji. 

Svetska proizvodnja beleži stalan rast, kako vrednosno tako i povećanje površina za uzgoj. Navodimo primer iz SAD. Prodaja organskih svežih proizvoda iznosila je 1,16 milijardi US dolara za treći kvartal 2017., osam posto više vrednosno i 10 posto više količinski u odnosu na prethodnu godinu).

 Organski uzgoj  

Prodaja organskog svežeg povrća u dolarima iznosila je 576 miliona dolara, prodaja organskog svežeg voća 408 miliona dolara. Ostalih 173 miliona dolara uključuje organsko bilje / začina, pića i dresing. Zajedno, organski sveže voće i povrće predstavlja 10,2 posto svih proizvoda dolara na kraju trećeg tromjesečja.

 U poređenju sa prethodnom godinom, prodaja organskog voća porasla je za 8,3 posto, dok je prodaja organskog povrća porasla za 6,2 posto. Organska salata pakovana vredila  je 226 miliona dolara  i  imala je najveći udeo u odnosu na vrednost ukupne prodaje,  19,5 posto prodaje organskih proizvoda.

Kategorija bobičastog voća vredela je 151 milion dolara, ( jagode, borovnice i maline) je na drugom mestu i predstavljaju 13,1 posto prodaje organskih proizvoda u trećem tromesečju, što čini rast od 11,5 posto vrednosno i 9,4 posto količinski u odnosu na prethodnu godinu.

 Dobar je udeo prodaje od 71 milion dolara svežeg organskog bilja / začina, što čini 6,2 posto od ukupne vrednosti prodaje organskih proizvoda.

Zamka koju trgovci i proizvođači moraju izbeći je visoka cenovna razlika njihovih proizvoda i konvencionalno gajenih. Uglavnom je cena organskih proizvoda viša za 40 -50%.

Nešto manja vrednost prodaje beleži segment organskog povrća sa dodatnom vrednošću – 41 milion dolara ( sa organskom mrkvom, francuskim / zelenim pasuljem).  Deprimirajuće je da samo 4 miliona dolara vrednosti sadrži u prodaji, voće sa dodatnom vrednošću, ( jabuke, mešovito voće ), u trećem tromesečju beleži porast za 11,4 posto u vrednosti,6 posto u količini u odnosu na prošlu godinu.

Možda Vam ovo ukaže na koji segment treba da obratite pažnju ukoliko želite da izvozite svoje proizvode. Iskustva naših uzgajivača Vam mogu pomoći – Vozar iz Kisača je jedan od zaljubljenika u organsku proizvodnju povrća. Tu je i Djuradj Caranović – ” Moja bašta”.

foto pixabay.com

Organski uzgoj