Tuesday, 23 October, 2018
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Orah nutritivna vrednost plodova vitamini,minerali …

Orah nutritivna vrednost plodova vitamini,minerali …

Orah nutritivna vrednost plodova – Plodovi oraha su ljudskoj ishrani značajni zbog visokog sadržaja ulja, proteina, kompleksa vitamina, organskih i mineralnih materija koji se nalaze u vrlo dostupnim oblicima. Sadržaj ulja u jezgru se kreće od 50 do 70 procenata što zavisi od sorte kao i od uslova u kojima je orah uzgaja. Treba znati da orah koji potiče iz toplijih krajeva u jezgri ima manji sadržaj ulja. Veoma je bitno i da li plodovi potiču iz unutrašnjosti krune ili sa periferije, jer plodovi unutrašnjosti sadrže više ulja. Sadržaj ulja nije presudan za kvalitet jer plodovi koji imaju manje ulja imaju veći procenat proteina i drugih materija.

Orahovo ulje spada u grupu delikatesnih jestivih biljnih ulja. Postupak njegove proizvodnje specifičan izvodi se hladnim postupkom (presovanjem) jer se na ovaj način čuvaju vitamini a naročito vitamin E koga u orahovom ulju ima u značajnoj količini. Ovaj vitamin je neophodan za normalan metabolizam i zdravlje ljudi. Ulje oraha se još koristi u farmaceutsku industriju pa čak i u slikarstvu.

Orah nutritivna vrednost plodova

Sadržaj proteina u jezgru se kreće od 15 do 22 procenata i uglavnom se posle ceđenja ulja i presovanja jezgra koristi u daljoj preradi gde se proteini koristi za dobijanje i oplemenjivanje raznih proizvoda. Kompleks vitamina u jezgri čine vitamini: E,A,C,B1,B2,PP i drugi . Njihov sadržaj se kreće od 0.1 miligrama vitamina B2 do 50 mg vitamina C u 100 g jezgre.

Orah nutritivna vrednost

Mineralne materije su zastupljene do tri procenta od čega je najviše zastupljen fosfor kao kalcijum fosfat dosta je visoki sadržaj kalijuma magnezijuma, gvožđa. U poluzreloj jezgri oraha značajan je sadržaj joda. Jezgra sadrži od 2 do 4% šećera najviše saharoze pa je odlična hrana za dijabetičare. Bitno je napomenuti da jezgra ima visoku energetsku vrednost čak tri puta veću nego neke vrste mesa. Redovnom upotrebom orah u ishrani u organizam se unose i omega-3 masne kiseline bitne za rad mozga. Na kraju treba podsetiti da upotreba oraha u ishrani treba da bude umerena i izbalansirana. Jer se prevelikim unosom može veoma brzo povećati telesna masa.

Hranljiva i upotrebna vrednost plodova oraha – dipl. ing. Jovan Milinković

foto pixabay.com

Orah nutritivna vrednost