Wednesday, 20 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Hortikultura » Neven setva u martu , prihod od maja do jeseni

Neven setva u martu , prihod od maja do jeseni

Neven setva u martu – Neven je zahvalna biljka, gaji se u plodoredu. Sušeni cvet je važan sastojak krema koje se koriste za smirenje upala sluznice, kao antiseptik. U Evropi se gaji kao biljka koja efikasno smanjuje broj nematoda u zemljištu . Berba počinje u maju mesecu. Bere se cvet koji se mora brzo sušiti ( suve latice su higroskopne – lako upijaju vlagu ). Prinos je 400 – 500 kilograma suvih latica po hektaru

 Savete kako započeti daje Vam u sledećem tekstu Olivera Gavrilović, PSSS Srbija.

 Neven traži puno svetlosti i toplote. U fazi rozete podnosi niske temperature. Samoniklo se razvija na napuštenim zemljištima i pored puteva.

Za gajenje zahteva srednje laka, plodna zemljišta sa dovoljno vlage, da bi prinos i krupnoća cvasti bile zadovoljavajuće. Dobro podnosi sušu, ali uz manji prinos i kvalitet sirovine.

Pored vrste Calendula officinalis selekcijom su stvoreni ukrasni varijeteti koji se često nalaze u cvetnim baštama i vrtovima, sa dekorativnim raznobojnim cvetovima.

Neven setva u martu

Neven se gaji jednu godinu (ređe dve godine) i u plodoredu. Dobri predusevi su đubrene okopavine i jednogodišnje mahunarke. Vraća se na isto mesto nakon dve godine. 

Priprema zemljišta je kao i za druge kulture koje se seju u proleće. U jesen se zemljište ljušti i ore, a u proleće drlja i ravna. Nije preporučljiva upotreba organskih đubriva i prevelike količine azota, jer tada neven manje cveta. Prilikom jesenje obrade zemljišta treba uneti 60 – 80 kg/ha N, 60 – 80 kg/ha P205 i 80- 100 kg/ha K20. 

Zasejanu površinu nakon setve treba povaljati. Neven se proizvodi direktnom setvom semena i proizvodnjom rasada. Seje se na stalno mesto rano u proleće početkom marta, kada je srednja dnevna tem­peratura 13 – 16°C, na razmaku između redova 40 – 50 cm, na dubini 2 – 3 cm, uz upotrebu 5 – 6 kg/ha semena.

Autor: Olivera Gavrilović 

psss.rs

foto pixabay.com

Neven setva