Wednesday, 14 November, 2018
Najnovije vesti
Home » ZDRAVLJE » Neven čarobna biljka sa Mediterana

Neven čarobna biljka sa Mediterana

NEVEN – Poreklom iz Mediterana, neven (Calendula officinalis) se vekovima uzgaja širom sveta, ne samo kao ukras, već i zbog kulinarskih i lekovitih osobina. Za terapiju se koristio još u starom Egiptu kao čarobna “biljka”, a u svim antičkim kulturama koristio se za lečenje bolesti kože, probavnih organa, upala, infekcija, kao i protiv žutice i kuge. Cvetovi nevena beru se od juna, čim se otvore, a trebalo bi sakupljati jarkonarandžaste i deblje da bi što duže sačuvali prirodnu boju. Suše se na toplom i prozračnom mestu.

Zahvaljujući bogatom sadržaju flavonoida, karotinoida, saponina, pohsaharida i etarskih ulja, neven se smatra univerzalnim sredstvom za lečenje kožnih oboljenja pa ga s pravom nazivaju “biljka kože”. Za pripremu čajeva i melema obično se koriste samo latice, jer obiluju etarskim uljima, taninom, šećerom, likopenom, proteinima, kalendulinom, gorkim supstancama, mineralima, kalijumom i sumporom. Nevenovi preparati mogu da se piju ih koriste spolja, najčešće za lečenje akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, opekotina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, gnojnih i rana koje teško zara staju kao i bolesti limfe.

Neven čarobna biljka sa Mediterana

Macerat nevena dobijen potapanjem latica u nekom biljnom hladno cedenom , nerafinisanom ulju, poput susamovog ili maslinovog, je potpuno prirodan kozmetički preparat koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Omekšava je, zateže i vlaži, pa je važan sastojak većine drugih preparata za negu kože. Osim toga, u spoljašnjoj upotrebi neven se odavno preporučuje i za lečenje infekcija usta.

Više istraživanja o lekovitosti cvetova nevena ukazalo je ne samo da imaju protivupalne i antibakterijske osobine, nego i na njihovu delotvornost u suzbijanju infekcija uzrokovanih virusima i parazitima. Istraživanje italijanskih naučnika otkrilo je da triterpenoidi ove biljke pomažu da se umanji oticanje izazvano zadržavanjem tečnosti u organizmu.

Kada je reč o upotrebi nevenovih preparata za lečenje unutrašnjih oboljenja, pokazalo se da:

  • pojačava izlučivanje mokraće
  • umiruje grčeve creva, želuca i glatkih mišića
  • pospešuje znojenje
  • uravnotežuje mesečni ciklus
  • le?i bolesti želuca, jetre, žuči i nerava
  • dobro deluje u lečenju bolesti vena
  • deluje antikancerogeno na ranama kože, materice, želuca i grla

 

Više:  http://cajeviza.net/neven-lekoviti-cvet

Zanimljivo je da je u narodu neven poznat i kao “najavljiva?” kiše: ako su cvetovi ujutro zatvoreni sigurno je da će u toku dana padati kiša!

Preparat za kožu

10 g latica nevena

0,5 dl maslinovog ulja

Latice stavite u teglicu, prelijte uljem, zatvorite i čuvajte na toplom mestu. Posle tri sedmice procedite i svakodnevno mažite problematična mesta.

Dva cveta nevena prelijte sa dva decilitra vrele vode i poklopite. Posle pola sata procedite i pijte čaj tri puta dnevno posle jela.