Friday, 18 January, 2019
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Stočarstvo » Nega jaradi posle rođenja, kolostrum je najvažniji

Nega jaradi posle rođenja, kolostrum je najvažniji

Nega jaradi posle rođenja – Tokom jarenja moramo biti prisutni. Važno je da odmah posle dolaska jarića na svet presečemo pupčanu vrpcu, ponudimo jare da sisa i tako dobije najvažniju zaštitu iz kolostruma. Tako osnaženo jare će brzo napredovati i biti napredno. Najbolje savete će vam dati Srđan Zafirović Dipl. inž.poljoprivrede, smer – stočarstvo

NEGA ODGOJ JARADI

Samo od zdrave i vitalne jaradi uz odgovarajuću negu i ishranu možemo iskoristiti njihov genetski potencijal razvoja i pravovremeno ih uvesti u reprodukciju. Da bi se dobio zdrav I vitalan podmladak veoma je bitna ishrana koza naročito u drugoj fazi bremenitosti (poslednjih 45 dana pre jarenja). U ovom vremenski period dolazi do brzog razvoja ploda, a ujedno je to i period servisa vimena – priprema mlečne žlezde za narednu laktaciju. U mnogome od načina ishrane koza u drugoj polovini bremenitosti zavisi kvalitet rođenih jaradi i kvalitet kolostruma. Zbog toga je ovaj period, jedan od kritičnijih u proizvodnom ciklusu. Ishranu treba prilagoditi na osnovu broja i brzine razvoja ploda.

Nega jaradi posle rođenja  

Količina obroka se povećava za 30% pa i više , orijentaciono obrok bi se mogao sastojati od 2.5 – 3 kg kvalitetnog sena i 200 – 300 gr koncentrata u zavisnosti od kvalitet sena. U drugoj polovini bremenitosti poželjno je i vitaminizirati koze (A, D3, E). Pre partusa 3 – 4 dana obrok se smanjuje za 1/3 pa i za 1/2 vodeći računa o kvalitetu sena. Prvih pet dana nakon porođaja kozu hranimo  napojem od žitarica i kvalitetnim senom, a nakon toga postepeno normalizujemo obrok. Brzo nakon jarenja, jare je pokretno i sposobno da traži vime.

Pre sisanja, sise koza treba oprati i izmusti prve mlazeve kolostruma u posebnu posudu, jer je veća prisutnost bakterija u prvim mlazevima. Veoma je bitno da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju popije kolostrum i dobije vitamin A,D3,E. Sa prvim mlazevima popijenog kolostruma koji sadrži imunoglobuline formira se pasivni imunitet, povećava otpornost i štiti organizam od bolesti. Pasivni imunitet predstavlja osnovu u formiranju aktivnog imuniteta. Hranjivim materijama iz kolostruma zagreva se organizam, a ujedno se i razvija.

Kolostrum uspostavlja normalni protok hranjivih materija kroz creva. U slučaju da majka ugine ili nema mleko, jaradi se podmeće koza koja ima kolostrum, a može im se dati I kravlji kolostrum i ako nije adekvatna zamena za kozji. Poželjno je da na svakom gazdinstvu ima zamrznuti r e zervni kolostrum.

Prilikom korišćenja zamrznutog kolostruma obratiti pažnju na pripremu. Kolostrum zagrevamo postepeno, na indirektni izvor toplote ne veće od 50℃ da NE bi uništili imunoglobuline. Temperatura pripremljenog kolostruma treba biti 38 – 39 ℃. U prvoj nedelji života jarad se hrani na sisu i majčino mleko je jedino hranjivo. Poželjno je da u ovaom periodu mladunče sisa po volji, i da bude zajedno sa majkom. Ukoliko je odvojeno od majke potrebnu količinu mleka (0.5 – 0.8 lit.) dati u 4 – 5 podoja.

Od druge nedelje u ishrani se uključuju kvalitetna sena (lucerka – detelina), i povećava se količina mleka, a smanjuje broj podoja na četiri pa i tri podoja. Od treće nedelje u ishrani dodaje se koncetrat za jarad sa 18 % proteina, količine oko 50 gr koja se postepeno povećava tako da sa starošću od 35 – 40 dana dobije 300 – 350 gr koncentrata. Ova kolićina koncetrata se zadržava, a veće potrebe jaradi u pogledu hranjivih materija nadomešćuju se upotrebom veće količine sena. Količina mleka od pete nedelje počinje da se smanjuje, tako da jarad za priplod odbijamo sa 2 meseca starosti, a ostalu i ranije. Zbog sve veće potražnje kao i cene mleka I mlečnih proizvoda od koza, u ishrani jaradi nakon 7 dana starosti možemo postepeno uklučiti zamenu za mleko.

To je spoj mleka i surutke u prahu, sojinog brašna, kvasca, masti, vitamina i drugih dodatka. Prilikom upotrebe zamene za mleka koristiti zdravstveno ispravnu vodu I pridržavati se uputstava za upotrebu.

Seno i vodu moraju imati uvek na raspolaganju.

Srđan Zafirović Dipl. inž.poljoprivrede, smer – stočarstvo

foto pixabay.com

Nega jaradi