Monday, 21 January, 2019
Najnovije vesti
Home » ZDRAVLJE » Nana je lekovita – pijte je svaki dan

Nana je lekovita – pijte je svaki dan

Nana – Najlekovitija nana  je pitoma, paprena, ljuta ili gajena nana Mentha piperita l. Nezaobilazna kada vas zaboli stomak. Uživamo u njenom ukusu i mirisu kad “žvaćemo žvaku”, koristimo pastu za zube, kao začin ili sastojak nekog biljnog leka. Nana je lekovita -prepoznatljivog mirisa i ukusa danas se pojavljuje kao glavni sastojak letnjih osvežavajućih sokova.

Nana se bere na Ivanjdan.Kao čubar i beli luk stavlja se oko bolesnika da svojim mirisom izmami ili otera bolest. Nana je višegodišnja zeljasta biljka, jakog i oštrog mirisa sa snažnim korenjem. Kultivišu se dve vrste nane, crna i bela…

menta nana je lekovitaNana je biljka koja se ne bere u prirodi. To ne znači da je tamo nema, postoje mnogobrojne prirodne vrste ove biljke, koje su sa gledišta lekovitosti manje cenjene: vodena nana, dugolista nana ili konjski bosiljak, divlja nana, mačja nana.

Više http://www.jugportal.com/nana

Sve vrste nane imaju tendeciju međusobnog ukrštanja, što dovodi do stvaranja vrsta koje imaju manje etarskog ulja, a njegova količina je najbitnija za procenu kvaliteta.

Najpoznatiji soj nane “mičam” raste u Engleskoj, što nije ni čudno s obzirom da je klima tamo vlažna, zemljište bogato, kvalitetno i obilno natopljeno kišama, a to su upravo uslovi koji nani prijaju.

Nana je lekovita – Najcenjeniji aktivni princip nane je etarsko ulje mentol koje spada u monociklične terpenev . Kvalitetna nana ne može da ima u etarskom ulju mentola manje od 50 posto, a najkvalitetnije sorte imaju i do 60. Osim etarskog ulja nana u svom sastavu ima i solidne količine tanina, flavonoida i gorkih materija.

Pomaže kod želudacnih poremećaja, digestivnih tegoba, razlaže grčeve, eliminiše napinjanja i bolove, reguliše varenje, normalizuje jetru i žuč, umiruje neuroze, uznemirenost i neuralgične bolove.

Velike količine etarskog ulja se upotrebljavaju u prehrambenoj, kozmetičkoj i industriji alkoholnih pića za razne vrste likera. Etarsko ulje je sastojak mnogih zubnih pasti, vodica za ispiranje grla, žvakaćih guma, krema za inhalaciju, inhalatora u stiku, pastila za grlo…

Etarsko ulje nane koristi se za dobijanje prirodnog mentola, koji je izuzetno cenjen.

Letnje osveženje

Na dno posude izmrvite punu šaku listova nane suve ili sveže. Dodajte šolju šećera, sok od 4 limuna i čašu soka od nekog sezonskog voća. Ostavite da stoji nekoliko sati. Procedite i dodajte 3 litra hladnog čaja od nane i kocke leda.

List pitome nane uglavnom se koristi u vidu čaja.

čaj je posebno aromatičan ako se pravi od sveže nane: 1 kašičica nane prelije se sa 150 ml tople vode i ostavi da odstoji 10 min.