Monday, 21 January, 2019
Najnovije vesti
Home » Sajmovi u regionu » LORIST 50. put na Novosadskom sajmu

LORIST 50. put na Novosadskom sajmu

LORIST 50. PUT – Ovogodišnji jubilarni, 50. međunarodni sajmovi LORIST, od 3. do 8. oktobra i 50. međunarodni sajam turizma, od 5. do 7. oktobra 2017. godine, okupiće na Novosadskom sajmu 50 odsto više izlagača nego prošle godine, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, dodajući da će Sajmove LORIST otvoriti ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Cvetković je na konferenciji za novinare, koja je održana na Novosadskom sajmu, rekao da je ovogodišnji LORIST, u okviru kog se održavaju i sajmovi hortikulture i ekologije, značajno sadržajniji nego prethodni, a istakao je da je Sajam prilika da se lovci i ribolovci opreme za predstojeću sezonu novom opremom, naglasivši da se posle nekoliko godina na Sajmu ponovo predstavlja Zastava oružje i da će sportsko i lovačko naoružanje porodavati po fabričkim cenama. Dodao je i da će tokom svih prvih jesenjih priredbi biti organizovane tematske izložbe, konferencije, predavanja i takmičenja.

– U Kongresnom centru biće održano više od 20 stručnih skupova i prezentacija, a važno je da najavimo i da će na štandovima izlagača biti više od 100 pratećih sadržaja”. Centralna postavka na LORIST-u će biti Izložba lovačkih trofeja, na kojoj će biti predstavljneo više od 500 eksponata, što će biti i najveća izložba te vrste u Evropi u ovoj godini. Jedna od najvećih atraktivnosti na sajmu turizma biće i izložba “Putevima rimskih imperatora”, koju je do sada videlo oko million i po ljudi širom sveta, a prvi put u Srbiji biće predstavljena široj javnosti, naveo je generalni direktor Novosadskog sajma.

Cvetković je istakao da je cilj da Sajmovi LORIST budu pandan Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

– Želja je da tokom Sajmova LORIST stavimo u funkciju celokupni otovreni i zatvoreni prostor Novosadskog sajma i to je dugoročni projekat na kome trebamo da radimo, kazao je Cvetković i dodao da je treću godinu za redom Crna Gora Zemlja partner Sajma turizma.

LORIST 50. put na Novosadskom sajmu

Generalni konzul Crne Gore u Srbiji, Dragan Kankaraš, saradnju sa Novosadskim sajmom ocenio je kao veoma uspešnu i najavio da je ona proširena manifestacijom “Dani Crne Gore u Vojvodini”, koja će biti održana u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima tokom LORIST-a i Sajma turizma. – Sajam i ova manifestacija biće prilika da predstavimo sve ono što Crna Gora ima da pruži turistima, a to su pored primorja veoma značajne i lepe destinacije u severnijim krajevima Crne Gore, naveo je Kankaraš, ističući da upravo severni krajevi beleže ove godine značajan porast broja turista i noćenja.

Pokrajinska vlada na Sajmu će se predstaviti sa četiri sekretarijata, za privredu i turizam, urbanizam i zaštitu životne sredine, poljoprivredu i za sport i omladinu.

Sergej Tamaš iz pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam rekao je da je Sajam prilika da se prikaže sve ono što je značajno u oblasti turizma, te dodao da će, u vezi sa tim, fokus biti na promociji cikloturizma.

– Znamo da kroz Vojvodinu prolaze najveći biciklistički koridor EuroVelo staze i kroz prizmu promocije samog cikloturizma, probaćemo da predstavimo sve ono što radimo, a što se odnosi na ulaganja u biciklističku infrastukturu“, rekao je Tamaš.

Po njegovim rečima, najznačajnije turističke destinacije Vojvodine posetioci će moći da vide uz pomoć 3D virtuelnih naočara.

– To je najsavremeniji način prezentacije. Svaki posetilac će imati priliku da kroz 3D naočare vidi sve najznačajnije turističke lokacije u Vojvodini, istakao je Tamaš dodajući da će značajan deo aktivnosti biti usmeren i na promociji Edukativnog centra.

 LORIST 50. put na Novosadskom sajmu

?lan Gradskog već?a za sport i omladinu, Ognjen Cvjetičanin, rekao je da Sajam sporta nikada nije imao bogatiji sadržaj. – Pripremljeni su brojni programi koji imaju za cilj popularizaciju i omasovljenje sporta. Preko Saveza za školski sport ćemo pokušati da privučemo što više škola i ispromovišemo i ove godine nastavak programa Sport u škole. Vodili smo računa i o tome da u programe budu uključeni svi zainteresovani za sportske aktivnosti. Tu su i promocija i omasovljenje rekreacije i sportski klubovi sa teritorije Grada Novog Sada, kojima se toliko ponosimo, rekao je između ostalog Ognjen Cvjetičanin, član Gradskog veća za sport i omladinu.

Asen Stojanov, iz Saveza za konjički sport Srbije, istakao je da će u okviru Sajma konjarstva biti održana takmičenja u tri discipline – preskaknju prepona, od 5. do 7. oktobra, vožnji zaprega 7. i 8. oktobra, a da će takmičenje u dresurnom jahanju biti poslednjeg dana Sajma, 8. oktobra.

Sajmovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3.do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7. oktobra, a Sajam konjarstva traje dan duže, do 8. oktobra.

Kompanija Generali Osiguranje Srbija, Strateški partner Novosadskog sajma, kao Generalni spozor podržava prve jesenje priredbe na Novosadskom sajmu i promoviše svoje nove proizvode i usluge, rekao je Leonid Babić, direktor Regionalnog centra Vojvodina GOS.

Radno vreme priredbi je od 10 do 19 časova. Porodi?ni dan je u petak, 6. oktobra kada cela porodica, sa decom do 16 godina, bez obzira na to koliko ih ima, može da poseti Sajam uz jednu kupljenu ulaznicu koja košta 300 dinara. To je i cena pojedina?ne ulaznice, dok u kolektivnim posetama, (za grupe veće od 15 ljudi) ona košta 200 dinara po osobi.

izvor sajampress

OKTOBAR 2017. GODINE

LORIST 50. PUT