Tuesday, 13 November, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Ratarstvo » LEKOVITE žitarice pomažu Vašem zdravlju – raž, kukuruz, heljda…

LEKOVITE žitarice pomažu Vašem zdravlju – raž, kukuruz, heljda…

Lekovite žitarice – heljda

LEKOVITE žitarice čine osnovu naše svakodnevne ishrane. Njihovim konzumiranjem obezbeđujemo pretežni deo potreba za energijom. Da li ste se zapitali koje su zdravstvene vrednosti žitarica ?
Predstavi-emo  Vam neke  od najznačajnih koje se gaje u svetu.

Pšenica je danas u svetu najvažnija od svih žitarica, jer se najviše koristi za proizvodnju hleba, peciva i ostalih proizvoda od brašna. Poreklom je iz jugozapadne Azije.

Celo zrno pšenice sadrži 70,7% ugljenih hidrata, 10,2% belančevina, oko 2% masti, 1,7% minerala, vitamine B, E, D, K i provitamin A (koji se od svih žitarica nalazi jedino u pšenici). Od minerala najviše sadrži fosfor (50%) i kalijum (20-30%), zatim gvoždje, magnezijum i kalcijum. Posebnu vrednost imaju pšenični skrob i pšenične klice.

 Lekovita svojstva pšenice: Jača imunitet, pospešuje rast i razvoj organizma, protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, reguliše probavu, leči osip, lišaj i upalu kože, protiv upale grla i kašlja, trovanja i bolova, srčanih oboljenja i protiv preranog starenja.

 Raž je po svojim botaničkim i pekarskim karakteristikama najsličnija pšenici (zrno, klas, stabljika, belančevine koje sadrže gluten – lepak). Raž je pored pšenice i kukuruza, jedina žitarica koja nema omotač oko zrna (pleva) i može se koristiti u ishrani u prirodnom obliku, bez dodatne obrade. Sadržaj ugljenih hidrata u raži je 74%, belančevina 9,3%, masti 1,8%, minerala 1,8% (među kojima najviše sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalci – jum,natrijum,sumpor i mangan), vitamine, posebno grupe vitamin B. Raž je nešto kaloričnija od pšenice – 100 g raži sadrži 349 kalorija.

 Lekovita svojstva raži: Protiv šećerne bolesti, anemije, bazetove bolesti, tegoba u klimaksu, migrene, zatvora, za poboljšanje krvi i nervnog sistema.

Ječam se nepravedno smatra sirotinjskom hranom. Po biološkim vrednostima je zdraviji od pšenice, jer ima izuzetna lekovita svojstva. Spada u jednu od najstarijih žitarica.
Savremena nauka je utvrdila da ječam ima čak 35% nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju holesterol u krvi, što ječmu polako vraća izgubljene pozicije iz drevne prošlosti. Prirodni ječmeni slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamena za šećer. Ječam se takođe veoma koristi za proizvodnju piva. Sadržaj ugljenih hidrata u ječmu je veći nego kod pšenice 73,4%, belančevina 11%, masti 1,8%, a veoma je bogat i mineralima ( kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, bakar, cink, jod ) i vitaminima, posebno vitamin B 12 i vitamin E, kojih ima više nego u ostalim žitaricama, kao i vitamin A i D.

 Lekovita svojstva ječma: Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja, avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla.

LEKOVITE  ŽITARICE pomažu Vašem zdravlju

 Ovas ili Zob spada u najlekovitiju žitaricu, ali  više služi za sto?nu nego za ljudsku ishranu, posebno za ishranu konja. Poslednjih godina u ljudskoj ishrani su popularne zobene pahuljice, koje su izuzetno hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna. Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, vitamina grupe B, K, H, E i karotina (provitamin A) i aminokiselina, kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ovas je više lek nego hrana.
Poznat je po visokom sadržaju lako svarljivih belančevina, čak 95% od ukupnih belančevina i preko 20 esencijalnih amino – kiselina, čiji je sastav daleko najpovoljniji u odnosu na ostale žitarice. Takođe sadrži 7% masti bez holesterola.

 Lekovita svojstva Ovsa ili Zobi: pročišćava krv, leči šećernu bolest, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćni mehur i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne probleme i probleme unutrašnjih organa.

Kukuruz je jedina biljka kojoj do danas nije pronađen prirodni, divlji oblik. Nekada je bio jedna od osnovnih žitarica u ljudskoj ishrani, da bi ga degradirali u stočnu hranu. Poslednjih decenija se sve više koristi i u ljudskoj ishrani, posebno kao instant brašno, pahuljice, klice, zrno u limenkama. Zrno kukuruza je bogato ugljenim hidratima, skrobom, šećerom i belančevinama – proteinima. Ulje od kukuruza je bogato linolenskom kiselinom, fitosterinom i vitaminom E. Od kukuruznog skroba dobija se grožđani šećer. Kukuruzna svila sadrži hlorofil, fosfornu kiselinu, vitamin K, tanin, eterična ulja, šećer, enzime, salicilnu kiselinu, kalijevu so i kalcijumovu so i veoma je cenjena u narodnoj medicini.

 Lekovita svojstva kukuruza: snižava krvni pritisak, pomaže kod oboljenja krvnih sudova, za lečenje dijabetisa, srčanih oboljenja, odstranjuje kamenac iz bubrega, bolesti mokraćnih puteva, kašalj, rahitis, bolove u kičmi, arteriosklerozu,katarakt pluća, razne upale.

 
Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.

Lekovite žitarice

 Heljda, veoma korisna namirnica čiji ukus najviše podseća na orah, a izgled na žitarice u stvari je zeljasta biljka a njen latinski naziv je Fagopyrum esculentum. Pre nego što se može upotrebljavati za ljudsku ishranu heljdina zrna se moraju očistiti od ljuske, a zbog specificnog piramidalnog oblika zrna taj proces zahteva specijalnu opremu. To je uglavnom osnovni razlog zbog čega je cena obradjene heljde viša od žitarica.

U daljem poredjenju sa žitaricama može se reći da heljda sadrži veći nivo proteina i amino – kiselina pa se zbog toga preporučuje u vegetarijanskoj ishrani. Pored toga bogata je vlaknima, stvara ose?aj sitosti što je svrstava u poželjne namirnice za vreme dijetalne ishrane čiji je krajnji cilj gubitak kilograma. Isto tako, korisna je i osobama koje boluju od dijabetesa.

Zatim, heljda je bogatija i mineralima od žitarica, a sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožde.Tradicionalno heljda se najčešće može naći u japanskoj i ruskoj kuhinji a u poslednje vreme širom planete sve češće zauzima visoka mesta na spisku najzdravijih namirnica.

Poznato je i to da jela od heljde snižavaju povišen krvni pritisak tako da je ova biljka korisna u borbi protiv hipertenzije. Od heljdinog brašna priprema se na prvom mestu veoma ukusan hleb, a onda i mnoga druga jela od testa ( palačinke, rezanci, kolači ). Griz od heljde upotrebljava se za pripremu kašaste hrane kao što su knedle.

Kaša od heljde poboljšava intelektualne sposobnosti (pamćenje i koncentraciju).

Supa od heljde, takodje može biti koristan prirodni lek za snižavanje krvog pritiska, a priprema se od celih zrna biljke koja pre kuvanja treba potopiti u vodi da nabubre. Kao dodatak supi preporučuje se začinsko bilje po želji i ukusu (peršun, celer, mirodjija…)

 čaj od heljde može se pripremati na više načina i to od cvetova, listova i zrna biljke. Narodna medicina čaj od cveta heljde preporučuje za lečenje disajnih organa. čaj od mešavine cveta i lista heljde za lečenje arterioskleroze. čaj od neoljuštenih zrna heljde može poslužiti kao prirodni lek protiv arterioskleroze i za suzbijanje nesanice i nervne napetosti.

foto pixabay.com

LEKOVITE žitarice pomažu Vašem zdravlju

Leave a Reply