Sunday, 24 September, 2017
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Ratarstvo » LEKOVITE žitarice pomažu Vašem zdravlju

LEKOVITE žitarice pomažu Vašem zdravlju

heljda

LEKOVITE žitarice čine osnovu naše svakodnevne ishrane. Njihovim konzumiranjem obezbeđujemo pretežni deo potreba za energijom. Da li ste se zapitali koje su zdravstvene vrednosti žitarica ?
Predstavićemo  Vam neke  od najznačajnih koje se gaje u svetu.

Pšenica je danas u svetu najvažnija od svih žitarica, jer se najviše koristi za proizvodnju hleba, peciva i ostalih proizvoda od brašna. Poreklom je iz jugozapadne Azije.

Celo zrno pšenice sadrži 70,7% ugljenih hidrata, 10,2% belančevina, oko 2% masti, 1,7% minerala, vitamine B, E, D, K i provitamin A (koji se od svih žitarica nalazi jedino u pšenici). Od minerala najviše sadrži fosfor (50%) i kalijum (20-30%), zatim gvoždje, magnezijum i kalcijum. Posebnu vrednost imaju pšenični skrob i pšenične klice.

 Lekovita svojstva pšenice: Jača imunitet, pospešuje rast i razvoj organizma, protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, reguliše probavu, leči osip, lišaj i upalu kože, protiv upale grla i kašlja, trovanja i bolova, srčanih oboljenja i protiv preranog starenja.

 Raž je po svojim botaničkim i pekarskim karakteristikama najsličnija pšenici (zrno, klas, stabljika, belančevine koje sadrže graž profitluten – lepak). Raž je pored pšenice i kukuruza, jedina žitarica koja nema omotač oko zrna (pleva) i može se koristiti u ishrani u prirodnom obliku, bez dodatne obrade. Sadržaj ugljenih hidrata u raži je 74%, belančevina 9,3%, masti 1,8%, minerala 1,8% (među kojima najviše sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalci – jum,natrijum,sumpor i mangan), vitamine, posebno grupe vitamin B. Raž je nešto kaloričnija od pšenice – 100 g raži sadrži 349 kalorija.

 Lekovita svojstva raži: Protiv šećerne bolesti, anemije, bazetove bolesti, tegoba u klimaksu, migrene, zatvora, za poboljšanje krvi i nervnog sistema.

Ječam se nepravedno smatra sirotinjskom hranom. Po biološkim vrednostima je zdraviji od pšenice, jer ima izuzetna lekovita svojstva. Spada u jednu od najstarijih žitarica.
Savremena nauka je utvrdila da ječam ima čak 35% nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju holesterol u krvi, što ječmu polako vraća izgu – bljene pozicije iz drevne prošlosti. Prirodni ječmeni slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamena za šećer. Ječam se takođe veoma koristi za proizvodnju piva. Sadržaj ugljenih hidrata u ječmu je veći nego kod pšenice 73,4%, belančevina 11%, masti 1,8%, a veoma je bogat i mineralima ( kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, bakar, cink, jod ) i vitaminima, posebno vitamin B 12 i vitamin E, kojih ima više nego u ostalim žitaricama, kao i vitamin A i D.

 Lekovita svojstva ječma: Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja, avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla.

LEKOVITE  ŽITARICE pomažu Vašem zdravlju

 
Ovas ili Zob spada u najlekovitiju žitaricu, ali  više služi za stočnu nego za ljudsku ishranu, posebno za ishranu konja. Poslednjih godina u ljudskoj ishrani su popularne zobene pahuljice, koje su izuzetno hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna. Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, vitamina grupe B, K, H, E i karotina (provitamin A) i aminokiselina, kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ovas je više lek nego hrana.
Poznat je po visokom sadržaju lako svarljivih belančevina, čak 95% od ukupnih belančevina i preko 20 esencijalnih amino – kiselina, čiji je sastav daleko najpovoljniji u odnosu na ostale žitarice. Takođe sadrži 7% masti bez holesterola.

 Lekovita svojstva Ovsa ili Zobi: pročišćava krv, leči šećernu bolest, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćni mehur i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne probleme i probleme unutrašnjih organa.

kukuruz vlažnog zrnaKukuruz je jedina biljka kojoj do danas nije pronađen prirodni, divlji oblik. Nekada je bio jedna od osnovnih žitarica u ljudskoj ishrani, da bi ga degradirali u stočnu hranu. Poslednjih decenija se sve više koristi i u ljudskoj ishrani, posebno kao instant brašno, pahuljice, klice, zrno u limenkama. Zrno kukuruza je bogato ugljenim hidratima, skrobom, šećerom i belančevinama – proteinima. Ulje od kukuruza je bogato linolenskom kiselinom, fitosterinom i vitaminom E. Od kukuruznog skroba dobija se grožđani šećer. Kukuruzna svila sadrži hlorofil, fosfornu kiselinu, vitamin K, tanin, eterična ulja, šećer, enzime, salicilnu kiselinu, kalijevu so i kalcijumovu so i veoma je cenjena u narodnoj medicini.

 Lekovita svojstva kukuruza: snižava krvni pritisak, pomaže kod oboljenja krvnih sudova, za lečenje dijabetisa, srčanih oboljenja, odstranjuje kamenac iz bubrega, bolesti mokraćnih puteva, kašalj, rahitis, bolove u kičmi, arterioskle-rozu,katarakt pluća, razne upale.

 
Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.
 

heljda zrnaHeljda, veoma korisna namirnica čiji ukus najviše podseća na orah, a izgled na žitarice u stvari je zeljasta biljka a njen latinski naziv je Fagopyrum esculentum. Pre nego što se može upotrebljavati za ljudsku ishranu heljdina zrna se moraju očistiti od ljuske, a zbog specificnog piramidalnog oblika zrna taj proces zahteva specijalnu opremu. To je uglavnom osnovni razlog zbog čega je cena obradjene heljde viša od žitarica.

U daljem poredjenju sa žitaricama može se reći da heljda sadrži veći nivo proteina i amino – kiselina pa se zbog toga preporučuje u vegetarijanskoj ishrani. Pored toga bogata je vlaknima, stvara osećaj sitosti što je svrstava u poželjne namirnice za vreme dijetalne ishrane čiji je krajnji cilj gubitak kilograma. Isto tako, korisna je i osobama koje boluju od dijabetesa.

Zatim, heljda je bogatija i mineralima od žitarica, a sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožde.Tradicionalno heljda se najčešće može naći u japanskoj i ruskoj kuhinji a u poslednje vreme širom planete sve češće zauzima visoka mesta na spisku najzdravijih namirnica.

Poznato je i to da jela od heljde snižavaju povišen krvni pritisak tako da je ova biljka korisna u borbi protiv hipertenzije. Od heljdinog brašna priprema se na prvom mestu veoma ukusan hleb, a onda i mnoga druga jela od testa ( palačinke, rezanci, kolači ). Griz od heljde upotrebljava se za pripremu kašaste hrane kao što su knedle.

Kaša od heljde poboljšava intelektualne sposobnosti (pamćenje i koncentraciju).

Supa od heljde, takodje može biti koristan prirodni lek za snižavanje krvog pritiska, a priprema se od celih zrna biljke koja pre kuvanja treba potopiti u vodi da nabubre. Kao dodatak supi preporučuje se začinsko bilje po želji i ukusu (peršun, celer, mirodjija…)

 Čaj od heljde može se pripremati na više načina i to od cvetova, listova i zrna biljke. Narodna medicina čaj od cveta heljde preporučuje za lečenje disajnih organa. čaj od mešavine cveta i lista heljde za lečenje arterioskleroze. čaj od neoljuštenih zrna heljde može poslužiti kao prirodni lek protiv arterioskleroze i za suzbijanje nesanice i nervne napetosti.

Leave a Reply