Friday, 23 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Kruška Pakhams trijumf iz daleke Australije

Kruška Pakhams trijumf iz daleke Australije

Kruška Pakhams trijumf  – Poreklom je iz Australije a roditelji su: bell x vilijamovka. Sazreva u zavisnosti od uslova od druge polovine septembra do početka oktobra (Srbija). Stablo je umereno bujno, sa razgranatom krunom okruglastog oblika. Nije probirač prema položajima i zemljištima. Ipak obilnije rađa na dubljem, umereno vlažnom i plodnijem zemljištu. Traži toplija područja. Dobro podnosi niske temperature odnosno relativno je otporna na izmrzavanje. Ovo je srednje poznocvetna sorta, sa izvesnim naginjanjem ka srednjerano cvetajućim sortama. Diploidna je i ima vrlo dobru klijavost polena. Dobar je oprašivač za mnoge sorte krušaka kao što su: vilijamovka, krasanka, fetelova, crvena vilijamovka i dr. Nju dobro oprašuju, starkov delišes, vilijamovka, crvena vilijamovka, konferans, krasanka i dr. Vrlo je rodna kruška.

Kruška Pakhams trijumf iz daleke Australije

S dunjom nema dobar afinitet pa je poželjno kalemljenje na posredniku. Okalemljena na sejancu prorodi u trećoj godini po sađenju. Zbog velike krupnoće zreli plodovi lako otpadaju sa grane. Plod je krupan do vrlo krupan, težak prosečno 230 g. Težina ploda varira od 160 do 280 g. Plod je kruškast, neravne površine, sličan viljamovki. Najveća širina ploda je na oko 1/3 od čašice, prema kojoj se postepeno zaobljuje, dok se ka peteljci prilično sužava. Po površini ima dosta neravnina. čašica je poluotvorena, reče otvorena, a njeni su listići tanki i šiljasti. Smeštena je u plitkom i pomalo rebrastom udubljenju. Peteljka je srednje dugačka i srednje debela, prosečno duga oko 30 mm i debela oko 2,5 mm. Drvenasta je i obično nakrivljena na jednu stranu. Nasađena je direktno na vrh ploda, ili u veoma plitkom i rebrastom udubljenju.

Plod je dobrog kvaliteta, Meso ploda je beličasto, sočno, topljivo i vrlo fino, ukusa slatko – nakiselog i prijatne arome. Može se čuvati 3-4 meseca. U hladnjačama se čuva do kraja februara. Dobra je sorta i za proizvodnju rakije. Zovu je jesenja Viljamovka. Pakhams trijumf  je interesantna poznojesenja kruška, koja zbog odgovarajućeg vremena sazrevanja, krupnih i kvalitetnih plodova i rane i obilne rodnosti zaslužuje punu pažnju za dalje gajenje.

PSSS Vranje

mr Nebojša Mladenović, dipl. ing.

foto pixabay.com

Kruške Pakhams trijumf