Sunday, 9 December, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Krompirova nematode vrebaju u zemljištu

Krompirova nematode vrebaju u zemljištu

vaši

Krompir nematode

Krompirova nematoda se nalazi sa različitim intezitetom napada u zemljama Evrope, Rusije i nekim zemljama Bliskog istoka. Kod nas se ova štetočina nalazi još uvek na spisku karantinskih štetočina. Uglavnom napada krompir i paradajz.

Odrasla zrela ženka je loptastog izgleda,dužine 0,4 – 1 mm, a mužjak je crvolik dužine 0,9 – 1,2 mm. Invazione larve ove nematode prodiru u mlado tkivo biljaka krompira, prolazeći kroz iste razvojne stadijume kao i repina nematoda, samo je razvojni ciklus nešto duži i traje od 2 – 3 meseca.

 Krompirova nematode vrebaju u zemljištu

Odrasle zrele ženke pojavljuju se početkom juna. U početku su bele boje zatim postaju zlatno žute i najzad tamno smeđe i padaju sa korena. Ovako uginule ženke ili ciste, u odsustvu biljke hraniteljke mogu da sačuvaju svoju vitalnost i do 12 godina. Napadu su podložne uglavnom rane sorte krompira gde su i štete veće. Napadnuta biljka polagano niče, sporije raste, kržljavi sa malo izdanaka i sa sitnijim lišćem. Lišće gubi boju,postaje svetlije i žuti, naročito donje.

Ako se na korenčićima ne vide zrele ženke ili ciste kada se krompir iščupa, na zarazu ukazuje neobično veliki broj sporednih korenova. Nematode se mogu naći i na krtolama. često ovu nematodu prati i gljiva Rhisochtonia solani čime se njena štetnost povećava.

 Mere borbe: Održavanje pravilnog i višegodišnjeg plodoreda ima najznačajniju ulogu u suzbijanju ove nematode. Pored ove značajne mere za naše uslove su u prvom redu i upotreba nezaraženog sadnog materijala, gde spoljni i unutrašnji karantin ima presudnu ulogu. Od nematocidnih preparata mogu se koristiti preparati na bazi dazometa, kadusafosa ili metamnatrijuma.

   Dipl.ing.Nada Bačanović

foto pixabay.com

Krompirova nematode

Leave a Reply