Monday, 16 July, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Krastavac u plasteniku, promene na plodu

Krastavac u plasteniku, promene na plodu

vlažnost

Krastavac i vlažnost u plasteniku

Krastavac u plasteniku – Poslednjih desetak dana kod pojedinih proizvođača, u zasadima krastavca na području Jablaničkog okruga u uslovima plasteničke proizvodnje došlo je do pojave “šarenila” na plodovima i  sušenja i propadanja tek formiranih plodova krastvca.

Šarenilo na plodu krastavca

Po svom poreklu krastavac je toploljubiva biljka i za svoj rast i zvoj zahteva nešto više temperature. Analizirajući meteorološke uslove poslednjih dvadesetak dana dolazimo do zaključka da smo imali vrlo nestabilne i nepovoljne vremenske prilike na našem području koje ni malo ne pogoduju razvoju krastavca. Uočen je i nešto sporiji rast plodova koji je nastao kao posledica nižih temperatura od temperatura optimalnih za razvoj krastavca.

U slučaju pojave šarenila u vidu zelenih podklubočenih površina na plodu, ne treba raditi hemijsku zaštitu jer se ne radi o prisustvu bolesti i štetočina, već su ovakve promene na plodovima izazvale nepovoljne vremenske prilike.

Krastavac u plasteniku

Propadanje tek zametnutih plodova

Obilazeći plasteničku proizvodnju krastavca uočena je pojava sušenja i propadanja tek formiranih plodića krastvca. Pre svega stradaju donji plodići (zaostaju u porastu, žute i suše se), a promene  se dalje  nastavljaju i prema vrhu biljke. Treba detaljno pregledati useve i utvrditi da li je došlo do fruktifikacije, i u tom slučaju nije došlo do pojave patogena  koji izaziva ovakve promene pri povećanoj vlažnosti. Razlog ovoj pojavi  jesu promenljivi  temperaturni uslovi, visoke i niske temperature koje su vladale poslednjih dvadesetak dana prouzrokovale su zaostajanje plodova u porastu i nihovo sušenje.

U pojedinim plastenicima nakon obilnih padavina, visoke vlažnosti vazduha i nižih temperatura, došlo je do pojave propadanja plodova krastavaca zbog pojave sive truleži (Botrytis cinerae).

U ovom trenutku, u cilju smanjenja negativnih posledica na useve krastavca  proizvođačima se preporučuje :

–  Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u plastenicima u cilju sprečavanja     pojave bolesti i fizioloških promena,

–  Smanjeno zalivanje biljaka, intenzivirati provetravanje plastenika tokom prohladnih i oblačnih dana sa ciljem umanjenja vlažnosti vazduha i zemljišta.

 Jelena Stojiljković

PSSS Leskovac

foto pixabay.com

Krastavac u plasteniku