Wednesday, 20 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » KRASTAVAC plamenjača je ugrozila biljku i plodove

KRASTAVAC plamenjača je ugrozila biljku i plodove

KRASTAVAC  plamenjača. Plamenjača se kod nas najčešce javlja na krastavcu, ali su su podložne napadu i dinja, tikvica i lubenica. Pojavom ove bolesti naročito je ugrožena proizvodnja kornišona u postrnoj setvi.

Tada već prvi listovi mogu biti zaraženi. Oboljenju su podložne biljke gajene na otvorenom polju, ali i u zaštićenom prostoru. Intenzitet bolesti zavisi od dužine kišovitog perioda i temperature vazduha.

KRASTAVAC  plamenjača je ugrozila biljku i plodove

Simptomi na listu su u vidu svetlozelenog mozaika. Razvojem bolesti pege postaju žute i jasno oivičene većim lisnim nervima. U uslovima visoke vlažnosti, u okviru pega, sa naličja lista, dolazi do sporulacije parazita u vidu pojave sive prevlake. Zaraženi deo lista se suši, postaje krt i lomi se, cesto pod uticajem jačeg vetra ili kiše. Zaraženo lišce ne opada, ali je njegova uloga u ishrani biljke smanjena što se odražava na prinos koji u slučajevima jake zaraze potpuno izostaje. Plodovi krastavca obično nisu zaraženi, ali su kržljavi i slabog kvaliteta.

Zaštita: U zaštiti krastavca od plamenjače kombinovati agrotehnicke i hemijske mere, gajiti tolerantne i otporne sorte i hibride. Ne može se izostaviti upotreba fungicida koja treba da bude preventivna. Preporučuje se preventivna primena fungicida, na bazi azoksitrobina, Fosetil-aluminiuma, Hlorotalonila, dimetomorf+ mankozeb.

PSS-Prokuplje inz.specijalista Zaštite bilja Marinko Jovičić

foto pixabay.com

Krastavac plamenjača

Leave a Reply