Wednesday, 20 February, 2019
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kinua se uspešno počela gajiti u Evropi – Velika Britanija

Kinua se uspešno počela gajiti u Evropi – Velika Britanija

Kinua se počela gajiti u Evropi – Verovatno ste čuli o quinoa žitarici – SUPER HRANI SA ANDA. Nije bilo ništa neuobičajeno zimskog dana davne 2005. godine, kada je Steve Jones prvi put čitao o quinoa. Kako je lokalni magazin veličao zdravstvene prednosti tog useva, britanski student je dodao sebi obavezu da sledeći dan ode do prodavnice zdrave-hrane i kupi tu čudesnu žitaricu. Nije shvatio da je on učinio svoj prvi korak da postane jedan od  pionira poljoprivrednika koji će doneti južnoameričku super hrane na farme diljem zapadne Evrope.
“Kada sam okusio quinoa po prvi put, to je bilo super”, kaže Jones, “to je zapravo početak svega. Bio sam studirao poljoprivredu u to vreme i moji roditelji su vodili našu farmu. Svestan da nije bilo britanske quinoe dostupne za kupovinu tada, sam odlučio da je gajimi. “

Početak quinoa avanture

Kroz pokušaje i pogreške, Jones je ubrzo otkrio da sorte kinua koje može naći u britanskim supermarketima – one koji uspevaju u Južnoj Americi – neće moći gajiti u Velikoj Britaniji zbog klime. Pokušao je proizvesti Quinoa usev – ali ne i dovoljno visokog kvaliteta za prodaju. Ne obazirući se taj početni neuspeh,  Jones je zadržao eksperimentiranje.

Do preokreta je došlo 2010. godine, kada je Jones došao u kontaktu sa Univerzitetom u Wageningen u Holandiji. Od 1990. godine, naučnici tamo su razvili sistem koristeći konvencionalne metode uzgoja za razvoj novih kinua sorti pogodnih za uzgoj u Evropi – vrsta koja Jones je tada počeo sejati na imanju svoje porodice dok je studirao za doktorat o biljnoj patologiji na Univarzitetu u Notinghamu.

Danas Jones poseduje ekskluzivna prava na tržištu Velike Britanije za proizvodnju kinua sorti koje su njegove kolege razvili u  Wageningenu, omogućujući mu ne samo da ostvari  quinoa komercijalni uspeh, već da proširi svoje poslovanje, britanske Quinoafirme, radeći sa drugim britanskim proizvođačima da proizvode kinua usev za njega pomoću njegove vrste.

“Nije to uobičajeno za porodičnu firmu da drži prava u različitim usevima. Međutim, budući da je takav naš usev, bili smo vrlo sretni da smo biti na pravom mestu u pravo vreme “, kaže Jones.

“Do danas smo prodali celi naš urod na Pret a Manger, ali sarađujući sa više poljoprivrednika koji sada sade quinoa za nas, mi smo u mogućnosti proširiti naše poslovanje u maloprodaji.

Kinua se uspešno počela gajiti u Evropi – Velika Britanija

 U 2013, britanski kinua pionir osvojio je prvo mesto na Univarzitetu u Nottinghamu godišnjeg Studentski Venture Challenge, a za manje od mesec dana bio je predstavljen za nagradu – inovator godine  na Britanskom ratarstvo Awards.

“Trenutno nas je pet sa partnerima sa sedištem u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i Belgiji .

“Mi uglavnom smo u kontaktu putem Facebook, ali mi takođe imamo godišnje posete jedni drugima, raspravljamo o tome kako unaprediti naše proizvodne procese. To je kao veliki porodični događaj. “

Rezultat? Svaki poljoprivrednik ima isključivu licencu u svojoj zemlji za sorte uzgojenih od strane Wageningenu, ali oni su sretni da sarađuju međusobno, a posvećeni su pomaganju jedan drugoga.

SUPER  HRANA

kinua je tradicionalno imala svoj brend  od dobrog i lošeg reklamiranja. Hvaljena zbog svoje osobine da poseduje visok nivo proteina i impresivan sadržaj aminokiselina u semenu žitarice, što je podjednako zapanjilo i ljubutelje mesa i vegetarijance .Nagli porast potražnje za izvoz na Zapad, međutim, dovelo je do utrostručavanja svetskih cena quinoa, i izazvalo značajne probleme u tradicionalno proizvodnim područjima Perua i Bolivije, uključujući i pothranjenost lokalnog stanovništva  i dovelo do zemljišnih sporova.

Povećanje proizvodnje quinoe diljem Evrope je namenjeno da bi se zadovoljila evropske potražnja, a da razvoj novih tržišta, stabilizuje svetske cene u tom procesu. Jones namerava preduzeti korak za dalje zapošljavanje uzgajivača u više regija diljem Velike Britanije kako bi razvili hiper-lokalni proizvod za svakog.

foto pixabay.com

Kinua se uspešno gaji

 

Leave a Reply