Tuesday, 24 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Keleraba zdravo povrće u Vašoj bašti

Keleraba zdravo povrće u Vašoj bašti

Keleraba zdravo povrće – Ovo zdravo pa čak i lekovito povrće može se ubrati od ranog proleća pa sve do kasno u jesen. Keleraba je dvogodišnja biljka i zbog odredjenih temperaturnih promenama u kasnijim periodima, mogla bi odmah da procveta, odnosno ode u seme. Odlična je kao i ostale kupusnjače, znači uzgaja se iz rasada i to prve setve u rano proleće idu pod folijom dok se kasnije rasad može proizvoditi na otvorenom. Biljka za nicanje traži uslove gde zemlja treba da bude 20 stepeni i da se održi odgovarajuća vlaga.

 Krajem marta keleraba se može gajiti na otvorenom direktno iz semena, ovaj način ima svoje prednosti ali i nedostatke. Prednosti su te što nema rasadjivanja pa uz malo proredjivanja biljke brzo napreduju, ali pak zbog većeg prostora otežana je zaštita i navodnjavanje.

Keleraba zdravo povrće u Vašoj bašti

Zemljišta na kojim se uzgaja keleraba ne treba da budu previše nadjubrena, posebno ne azotom i stajnjakom, jer pri većem sadržaju ovih hraniva jabučice pucaju. Sadnja je u redovima, medjuredno rastojanje je 30, a izmedju redova 10 centimetara. Mere nege su uobičajne, medjuredna obrada, navodnja-vanje, zaštita i td.

 Obično se vadi 30-40 dana nakon rasadjivanja, a najukusnija je kada je veličine jabuke. Koren ne trpi sušu, u nedostatku vlage koren postaje tvrd i dobija gorak ukus, a takodje i velika vlažnost ne odgovara jer tada koren puca.

 Videli smo iz gore navedenog da je keleraba biljka koju povrtari trebaju češće da gaje, jer ova biljka nije naročito zahtevna, a jako je ukusna i zdrava biljka.

 Vladica Stefanović, dipl.ing.polj.

foto pixabay.com

Leave a Reply