Wednesday, 20 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Stočarstvo » Jersey rasa – bogatstvo mlečne masti

Jersey rasa – bogatstvo mlečne masti

Jersey rasaOva rasa je nastala na ostrvu Jersey, najvećem u kanalu La-Manš. Nastala je 1771. godine u Engleskoj. Herd Book se vodi od 1866. Još pre toga poklanjana je velika pažnja genetskom poboljšanju rase uz strogu selekciju. Da bi se zaštitila rasa donet je zakon o zabrani uvoza. Sva grla uvezena u tom periodu morala su biti zaklana.

Iako ostrvska, rasa Džerzej je dosta rasprostranjena. Ima dobru moć adaptacije.

Što se fenotipa tiče ima malu, laku glavu, kratku i konkavnog čeononosnog dela. Dlake su meke i polegle uz telo. Boja je žućkasta, braon do braonkasto-crne. Gubica je pigmentirana i obrasla vencem svetlih dlaka ( srneća gubica). Rogovi su kratki, kosti dosta tanke. Prednji deo je uzan, a zadnji dosta širi, muskulatura suva  i vime dosta razvijeno. Sve to pokazuje da je ova rasa tipično mlečna, uz finu, pa i prefinjenu konstituciju.

Jersey spada u izuzetno mlečne rase, upoređujući telesnu masu i količinu mleka koju grlo proizvede. Bikovi su teški do 700 kg. , a krave 390-400 kg. Visina grebena je 120 cm.

Jersey rasa krava

Količina mleka u laktaciji je 3.500-4.000 kg., a prosek procenata mlečne masti je 5,3. Međutim, sadržaj mlečne masti kod pojedinih grla je 9,8 %.  Rekordna količina mleka je 10.474 kg, a masti 597,6 kg.

Svetski rekorder u životnoj produkciji mleka je 89.000, a mlečne masti 4.953 kg.

Po svemu iznetom zaključujemo da ova rasa prvenstveno služi za proizvodnju putera i ostalih proizvoda od mlečne masti i da je vrlo prilagodljiva i ekonomična rasa.

Dipl. ing.stočarstva Goran Joksić

foto pixabay.com

Leave a Reply