Monday, 17 December, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Jabuke izvoz u Rusiju ili EU – Forum Fruit SEE u Beogradu

Jabuke izvoz u Rusiju ili EU – Forum Fruit SEE u Beogradu

Jabuke izvoz –Forum Fruit SEE je pružio nova saznanja u oblasti plasmana, sertifikacije i daljeg puta pri izvozu jabuka i bobičastog voća iz Srbije.

 Srbija je u poslednje tri godine postala respektivan izvoznik jabuka na rusko tržište. Podignuti su voćnjaci na površini od oko 25.000 hektara. Proizvodnja, u zavisnosti od uslova tokom godine, se kretala od 244.000 tona u 2012 -oj godini do 328.000 tona prošle godine. Zabrana izvoza iz EU u Rusiju je Poljacima donela velike brige, ali je Srbiji otvorila perspektivno tržište.

Srbija je 2007. godine izvezla 36.000 tona jabuke u Rusiju dok je prošle godine izvoz iznosio skoro 190.000 tona!! Pogodni uslovi za uzgoj jabuka nisu ekskluzivno pravo samo Srbije. Brojne zemlje koje okružuju Rusiju takođe žele deo ruskog tržišta za sebe. Velika su ulaganja u osnivanje novih jabučnjaka u Belorusiji, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Moldaviji, Iranu … Sama Rusija uvodi povoljnosti domaćim voćarima za podizanje novih jabučnjaka. Godišnja domaća proizvodnja je oko 1,23 miliona tona. Uvoz se kretao od 1,209 miliona tona sezone 2013/14. do 741.000 tona sezone 2015/16. Kao što vidimo udeo uvoza jabuka opada tokom perioda sa izgledima da će se smanjenje uvoza i dalje nastaviti. Svake godine Rusija podiže više od 5.000 hektara novih jabučnjaka.

Jabuke izvoz u Rusiju ili EU – Forum Fruit SEE u Beogradu

Srbija je u sezoni 2014/15. osvojila 18% ukupnog uvoza jabuka u Rusiju – više od 146.000 tona  ( Belorusija je imala 40% udela uvoza u Rusiju). Već  sledeće godine Srbija je povećala udeo na tržištu ruskog uvoza jabuka na 27% od ukupno uvezenih količina – skoro 199.000 tona. 

Da li će se taj trend nastaviti ? Postoje dve koncepcije daljih   tržišnih kretanja:

1./ ukoliko EU ukine zabranu izvoza Poljska će se vratiti na rusko tržište, koje je snabdevala tokom prethodnih godina sa skoro 50% učešća u ruskom uvozu jabuka. Dostizala je vrednost godišnjeg izvoza iz Poljske od 389 miliona US$ !!

2./ ukoliko ostane na snazi zabrana uvoza iz EU tokom sledećeg perioda Srbija će imati lakši posao, ali novi proizvođači će ugroziti naš položaj na tržištu Rusije. Moldavija je sezone 2014/15.  izvozila u Rusiju 21.000 tona jabuka da bi već sezone 2015/16. izcezla 57.000 tona !!Povećanje od 275% !!! Samim time i pitanje ostvarenih cena će biti sledećih godina glavna tačka kokurentnosti.

POLINO BANER konkurs

POLLINO HLADNJAČE

Period kada Rusija intenzivnije uvozi jabuke je oktobar – februar. Da bi postigli dobru cenu naši proizvođači trebaju imati savremene hladnjače. POLLINO može ponuditi najbolje uslove za ostvarenje tih planova.

Kod nas će se nastaviti podizanje zasada jabuka, ali sa manjim tempom. Velika ulaganja u 1 hektar voćnjaka ( od 30.000 – 45.000 eura) je ograničavajući faktor, bez obzira na pomoć države. Veća ponuda jabuka iz inostranstva na ruskom tržištu će usloviti podizanje novih standarda pri pakovanju, kvalitetu, zdravstvenoj bezbednosti … Možda treba razmišljati o izvozu prerađevina od jabuke ?

Bobičasto voće je takođe izvozna šansa za Srbiju – zahvaljujući zemljištu, količini suve materije u voću, ukusu, boji …

Nova tržišta za izvoz voća iz Srbije su neke od zemalja Evrope – Velika Britanija, Švedska, Norveška kao i zemlje Srednjeg istoka ( Arapski emirati, Dubai, Katar…). cene koje se tamo ostvaruju su višestruko veće nego na ruskom tržištu, ali uz novu sertifikaciju i nova pakovanja ( kako po obliku, težini tako i po dizajnu). Kao primer – cena koja se ostvaruje u Velikoj Britaniji za izvezenu jabuku je 1.107 US dolara po toni !

foto pixabay.com

Jabuke izvoz u Rusiju ili EU – Forum Fruit SEE u Beogradu