Tuesday, 23 January, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Jabuka borovnica kao naši aduti za izvoz

Jabuka borovnica kao naši aduti za izvoz

Jabuka borovnica – Srbija je uspela da postane zemlja koja uspešno izvozi voće, naročito jabuke i borovnicu. Izvoz jabuke prošle godine je više od 120.000 tona ( ove godine smo proizveli više 0d 320.000 tona ). Očekuje se izvoz više od 134.000 tona, uglavnom u Rusiju. Cena ove godine je zadovoljila proizvođače – od 45 do 75 eurocenti za kilogram. 

Još sigurno 3-4 godine rusko tržište će biti “sigurno” za voćare iz Srbije, ali od 2022. godine stižu u pun rod nove plantaže u Rusiji, Belorusiji, Moldaviji … susednim zemljama Rusije. Novi zasadi u Srbiji posebnu pažnju moraju da obrate sortnom sastavu jer na nova tržišta će se morati ići posle 2022. godine ( Velika Britanija, Švedska,Norveška, arapske zemlje …).

Poljska, najveći proizvođač jabuka u EU, beleži 2017. godine pad izvoza jabuka za 49% u odnosu na 2016. Njihovi voćari uglavnom gaje sortu ajdared ,to se pokazalo kao  opasan, suženi izbor pri izvozu, nakon zatvaranja ruskog tržišta ( embargo EU prema Rusiji) . Takođe se beleži i pad izvoza koncentrovanog soka od jabuka za 41% !! Prošle godine izvoz jabuka je bio jedan milion tona ( godišnja proizvodnja jabuka beleži 3,5 miliona tona).

Srbija napreduje u gajenju jabuka velikim koracima . Proizvodnja raste iz godine u godinu i plasman je jedan od najvažnijih zadataka. Zato se u martu mesecu 2018. organizuje PROFIFRUIT – 9 i 10. mart 2018. u BelExpo centru u Beogradu ( ulaz je slobodan za sve posetioce). Tamo ćete dobiti saznanja o trendovima u potrošnji jabuka, krušaka,bobičastog voća. Stručnjaci iz Poljske, Holandije, Italije će Vas upoznati sa novim načinima uzgoja, novim sortama, savremenoj zaštiti, pakovanju, čuvanju u hladnjačama,  logistici , mogućnostima izvoza… Partner u oblasti nauke u voćarstvu je Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada.

Pollinoplast

POLLINO COLD STORAGE SYSTEM

Jabuka borovnica – Srbija 

Borovnica je u žiži interesovanja naših voćara. Zahvaljujući visokoj prodajnoj ceni ( 5 – 6 eura za kilogram ) mnogi su počeli podizanje plantaža. Najčešće se gaji u brdsko – planinskim područjima, na hemijski kiselom zemljištu. Novost je uzgoj u plastičnim ili organskim saksijama velike zapremine ( više od 26 litara)  uz postavljeni sistem za navodnjavanje tako da je eliminisan faktor nepovoljnog hemijskog sastava zemljišta !!

Veliki je izvozni potencijal borovnice jer tražnja u celom svetu raste velikim procentom. Svetska proizvodnja je 525.000 tona!! Očekuje se dalji rast potrošnje zbog izuzetnih zdravstvenih pogodnosti koje obezbeđuje konzumiranje borovnice.  Mnoge zemlje se uključuju u trku, ali zahvaljujući našim vrednim voćarima i prof. Jasminki Milivojević , Poljoprivredni fakultet Beograd, pred nama je uspešan period razvoja gajenja borovnice. Gaji se najviše sorta “Djuk” koja ima veoma dobre osobine: rano sazreva, dobro rodi i dobro podnosi transport. Naše podneblje obezbeđuje berbu borovnice kada je svojevrsni gap između berbi u Čileu i Poljskoj, tako imamo pogodan tajming za prodaju na evropskom tržištu.

Dođite na PROFIFRUIT u Beogradu ( 9-10. mart 2018. ) BelExpo centar da saznate koje su Vam mogućnosti izvoza i da nađete poslovne partnere .  Dobrodošli !!

foto pixabay.com

Jabuka borovnica – Srbija